"Vi vinner – oavsett hur det går"

Oavsett valresultatet så har vi vunnit anser Kataloniens självständighetsivrare inför helgens omstridda folkomröstning. Talman Carme Forcadell vill att EU agerar, vägrar tro på en våldsam utveckling – och räknar med att de styrande i Madrid till sist måste börja förhandla.

ANNONS
|

Med bara några dagar kvar till folkomröstningen om självständighet på söndag, avverkar Forcadell intervju på intervju under en snabbvisit i Bryssel.

- Folk kommer att gå och rösta på söndag, för det är den enda lösningen på det här – för Katalonien och för Spanien, fastslår hon med emfas.

- Sedan implementerar vi resultatet, säger hon sturskt – fullt medveten om att Spaniens regering envist vägrar att acceptera folkomröstningen.

ANNONS

- Men oavsett om det blir ja eller nej så kommer vi att ha vunnit. För Katalonien kommer att ha bestämt sig, på egen hand, i ett val. Vi är demokrater och vi anser att ett val är den enda utvägen, säger Forcadell.

Ingen provokation?

61-åringen från Xerta i södra Katalonien tillhör de ledande i självständighetsalliansen Junts pel Sí (Tillsammans för ja) och valdes till talman i det regionala parlamentet efter valet 2015.

Nu är hon en av dem som riskerar åtal för sin inblandning i den folkomröstning som Spaniens författningsdomstol och centralmakten i Madrid anser olaglig.

Att hon och hennes medaktivister skulle ha provocerat fram det krisläge som nu råder håller hon inte alls med om.

- Nej, nej, nej. Vi har visat vad vi vill, år efter år, med enorma demonstrationer. Och det har inte skett några incidenter, för vi är emot våld, säger Forcadell, som bestämt hävdar att ingen – inte ens några extremister – kommer att försöka driva vidare kampen med vapen i hand.

ANNONS

- Nej. Aldrig. Det kommer inte på tal.

Besviken på EU

I Bryssel är Forcadell för att ta emot ett pris från en tankesmedja som arbetar för ökat självstyre och rättigheter för minoriteter.

Från EU har det däremot varit oerhört tyst. Kommissionen betonar att det är en intern spansk fråga och vill helst slippa kommentera någonting – precis som när Skottland för några år sedan höll sin folkomröstning om självständighet.

Forcadell är besviken.

- Javisst. Vi vet att EU är en union av stater, men just nu handlar det inte om ja eller nej till självständighet – nu handlar det om grundläggande mänskliga rättigheter. Nu talar vi om brott mot mänskliga rättigheter inne i ett medlemsland, säger talmannen ilsket och talar om hur webbsidor stängs ner, borgmästare åtalas och kontor genomsöks.

Optimist

Att Spanien skulle reagera så starkt förvånar henne inte. Men hon hade hoppats att premiärminister Mariano Rajoy skulle ha gjort som David Cameron gjorde.

ANNONS

- Han sade "som britt vill jag inte att Skottland blir självständigt. Men som demokrat låter jag folkomröstningen hållas". Men hos oss blev det tyvärr tvärtom, suckar Forcadell.

I slutändan tror hon ändå att Madrid kommer att få vika sig.

- Till sist måste vi ändå få börja förhandla om vår relation.

- Jag vet inte. Det hänger helt på resultatet i folkomröstningen. Men jag har alltid varit optimist, ler den katalanska talmannen i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Carme Forcadell

Carme Forcadell (född 1956) har arbetat som journalist, lärare och författare, bland annat av skolböcker.

Hon tillhör det vänsternationalistiska partiet Esquerra Republicana och ingår även i ledningen för självständighetsalliansen Junts pel Sí – Tillsammans för ett ja.

I oktober 2015 valdes hon till talman i Kataloniens regionala parlament i Barcelona.

Fakta: Folkomröstningen i Katalonien

• Vad är det som sker i Katalonien?

Den regionala regeringen i Katalonien har med stöd av den separatistiska majoriteten i regionparlamentet utlyst en folkomröstning söndagen den 1 oktober. Väljarna ska ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Men Spaniens författningsdomstol har bedömt att folkomröstningen strider mot landets konstitution efter ett överklagande från Spaniens regering, ledd av konservativa Partido Popular (PP). Centralmakten har den senaste tiden vidtagit en rad åtgärder för att stoppa folkomröstningen.

• Vad händer om ja-sidan vinner?

Om folkomröstningen genomförs och ja-sidan vinner avser den styrande koalitionen i Katalonien att utropa självständighet från Spanien inom 48 timmar. Regionparlamentet har antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Ingen vet hur den spanska regeringen kommer att agera i ett sådant läge eftersom dess budskap hittills har varit att omröstningen under inga former kommer att genomföras.

• Vad händer om nej-sidan vinner?

Oklart. Ett nyval i Katalonien är ingen vågad gissning. Men väldigt lite tyder på att nej-sidan skulle vinna eftersom undersökningar visar att ja-sägarna är mycket mer benägna att gå och rösta om folkomröstningen blir av.

• Vad säger opinionen?

Det verkar vara rätt jämnt mellan ja och nej. Olika opinionsundersökningar ger något olika svar. Enligt flera av dem är nej-sidan störst, men enligt den senaste leder ja-sidan. Drygt två tredjedelar av Kataloniens invånare har uppgett i undersökningar att de vill ha en folkomröstning i frågan.

ANNONS