Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180711-ekvatorialpolitik-713111_se.gp_1.jpg
Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema utlyste total amnesti förra veckan. Men enligt oppositionen förblir politiska fångar i fängelse. Arkivbild från FN i New York.

Verkningslös amnesti i Ekvatorialguinea

Enligt Ekvatorialguineas oppositionsledare förblir politiska fångar fängslade trots att president Teodoro Obiang Nguema utlyst "total amnesti" förra veckan.

- Presidenten förklarade total amnesti den 4 juli, men människor sitter fortfarande i fängelse, säger Gabriel Nse Obiang, ledare för det förbjudna oppositionspartiet Medborgare för innovation (CI).

CI förbjöds den 26 februari och 20 av dess medlemmar, inklusive partiets enda parlamentsledamot, dömdes därefter till 30 år för "upproriskhet, allmän oordning, attack mot myndighet och allvarlig kroppslig skada". Enligt CI har flera av deras anhängare torterats, och man uppger att två personer har dött i förvar.

Den 76-årige Teodoro Obiang Nguema har styrt det västafrikanska landet sedan 1979, och har kritiserats för både valfusk, korruption och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Amnesty International sade förra veckan att ord måste följas av handling och noterade att presidenten 2014 gjorde ett liknande uttalande men att alla politiska fångar då inte släpptes.

Ekvatorialguinea är en av Afrikas största oljeproducenter söder om Sahara. Trots oljerikedomarna lever en stor del av befolkningen i fattigdom.

Mest läst