Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema utlyste total amnesti förra veckan. Men enligt oppositionen förblir politiska fångar i fängelse. Arkivbild från FN i New York.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Verkningslös amnesti i Ekvatorialguinea

  Enligt Ekvatorialguineas oppositionsledare förblir politiska fångar fängslade trots att president Teodoro Obiang Nguema utlyst "total amnesti" förra veckan.

  - Presidenten förklarade total amnesti den 4 juli, men människor sitter fortfarande i fängelse, säger Gabriel Nse Obiang, ledare för det förbjudna oppositionspartiet Medborgare för innovation (CI).

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  CI förbjöds den 26 februari och 20 av dess medlemmar, inklusive partiets enda parlamentsledamot, dömdes därefter till 30 år för "upproriskhet, allmän oordning, attack mot myndighet och allvarlig kroppslig skada". Enligt CI har flera av deras anhängare torterats, och man uppger att två personer har dött i förvar.

  Den 76-årige Teodoro Obiang Nguema har styrt det västafrikanska landet sedan 1979, och har kritiserats för både valfusk, korruption och kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Amnesty International sade förra veckan att ord måste följas av handling och noterade att presidenten 2014 gjorde ett liknande uttalande men att alla politiska fångar då inte släpptes.

  Ekvatorialguinea är en av Afrikas största oljeproducenter söder om Sahara. Trots oljerikedomarna lever en stor del av befolkningen i fattigdom.