Venezuela står fast om OAS-utträde

Venezuelas utrikesminister Delcy Rodríguez säger att hennes regering aldrig kommer att gå tillbaka till den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS. Sedan lämnade hon dörren öppen för att fortsatt delta i organisationens möten.

ANNONS
|

Det är en tvåårig administrativ period för att slutföra utträdet och Rodríguez sade att landet under den tiden kan vara aktivt i OAS.

Venezuela meddelade tidigare i år att det lämnar OAS som en protest mot "den Washington-ledda kampanjen mot landets socialistiska regering".

Under en presskonferens i Cancún i Mexiko i samband med OAS ministermöte anklagade Rodríguez OAS-chefen Luis Almagro för att försöka uppvigla till inbördeskrig i Venezuela.

Ledare från hela Amerika har skällt på Venezuelas socialistiska regering för hur de hanterar den politiska och ekonomiska krisen i landet. Något som Rodríguez bemötte genom att kalla kritikerna för "imperialismens knähundar".

ANNONS

Oroligheterna fortsätter i det krisdrabbade landet där omfattande regeringsprotester ägt rum sedan i april. Anhängare till oppositionen i landet placerade symboliskt ut kistor och liksäckar vid polisens högkvarter – efter den senaste i raden av dödliga regeringsprotester. Sammanlagt har minst 75 personer dödats i protesterna sedan april.

TT-Reuters

Bakgrund: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014. Krisen har förvärrats av låga oljepriser.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen skyller den svåra situationen på korruption och på Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftande makt – ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Presidenten är stats- och regeringschef och har omfattande befogenheter.

ANNONS