Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López håller upp Venezuelas flagga inför jublande anhängare. Han släpptes ur fängelse på lördagen och hålls nu i husarrest i sitt hem.
Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López håller upp Venezuelas flagga inför jublande anhängare. Han släpptes ur fängelse på lördagen och hålls nu i husarrest i sitt hem.

Venezuela: Frisläppt oppositionsledare jublar

Den venezuelanske oppositionsledaren Leopoldo López släpptes på lördagen efter att ha hållits fängslad i tre och ett halvt år. Nu befinner han sig i sitt hem och är satt under husarrest.

ANNONS
|

"Leopoldo López är hemma i Caracas med Lilian (hustru) och sina barn. Han är ännu inte fri utan under husarrest. Han släpptes under morgonen", meddelade den 46-årige oppositionsledarens spanske advokat Javier Cremades.

Under dagen strömmade anhängare till Lopez bostad, och efter några timmar visade han sig själv bakom fastighetens stängsel.

- Yes we can (Ja, vi kan), ropade Leopoldo López jublande medan han höll upp landets flagga.

ANNONS

"Yes we can", var USA:s tidigare president Barack Obamas valmotto när han vann presidentvalet 2008.

Släppt av "hälsoskäl"

López greps 2014 och dömdes till 14 års fängelse för att ha uppmanat till våld under dödliga upplopp. Oppositionen har hela tiden krävt att han ska friges och den internationella pressen på den venezuelanska regimen har varit hård eftersom man anser att Lopez fängslats på politiska grunder.

Venezuelas högsta domstol, som är lojal med regimen, hävdar att Leopoldo López har släppts av "hälsoskäl".

År 2009 var Lopez med och grundade partiet Voluntad Popular (Folkliga viljan) och efter beskedet att han släppts från fängelset läste partiets andreman Freddy Guevara upp en hälsning från Lopez där han uppmanade sina anhängare att fortsätta gatuprotesterna mot Venezuelas president Nicolás Maduro.

Vill ändra författningen

I Venezuela har kraftiga protester pågått de senaste tre månaderna, minst 90 människor har mist livet i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Landets ekonomiska och politiska kris har dessutom eskalerat den senaste tiden inför en tänkt omröstning den 30 juli, då en speciell grundlagsförsamling ska tillsättas. Församlingen ska vara överordnad andra organ och skriva om konstitutionen, har Maduro tänkt.

Men enligt kritiker är det snarare ännu ett försök av en desperat regim att kringgå demokratin inför 2018, då presidentval ska hållas.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Krisen i Venezuela

Venezuela gick in i lågkonjunktur i början av 2014. Krisen har förvärrats av låga oljepriser.

Befolkningen har varit tvungen att åka till angränsande länder för att handla mat och medicin. I Venezuela ransonerar stormarknader mat och hushållsartiklar, men trots subventionerade priser är det många som inte har råd att köpa varorna.

Internationella valutafonden bedömer att inflationen kommer att nå 1660 procent i år.

Krisen har lett till ökat tryck på den socialistiske presidenten Nicolás Maduro. Oppositionen hävdar att den svåra situationen beror på vanstyre, korruption och på Maduros ekonomiska åtgärder för att tackla krisen.

Högsta domstolen beslöt i mars att frånta kongressen dess lagstiftande makt — ett beslut som senare drogs tillbaka på uppmaning av landets säkerhetsråd och efter internationella fördömanden.

Presidenten är stats- och regeringschef och har omfattande befogenheter.

ANNONS