“Venezuela behöver omvärldens hjälp”

Många är oroliga efter söndagens val i Venezuela som kantades av oroligheter och död. Nu vill allt fler lämna landet.

ANNONS
|

Ricardo Girón, 30, är rädd för polisen, militären och för kriminella. Valresultatet var droppen. Nu vill han fly landet, men även det är svårt för venezuelaner. Han menar att omvärlden måste agera.

– Jag vill lämna Venezuela så snabbt som möjligt,säger Ricardo Girón till GP.

USA, Colombia, Mexiko, Peru och flera andra länder har sagt att man inte erkänner helgens valtill en ny författningsförsamling i Venezuela. Församlingen ska kunna skriva om Venezuelas grundlag efter socialistregeringens önskemål.

LÄS OCKSÅ:Maduro hyllar omdebatterat valresultat

– Maduro har för närvarande nästan alla befogenheter för att kontrollera landet. I och meddenna beståndsdel kommer han att ha all makt i landet. Folk är mycket rädda ochstressade, menar Ricardo Girón.

ANNONS

"Det finns ingen framtid för oss"

Många människor, inklusive han själv, väntade på valresultatet för att ta ett definitivt beslut inför framtiden.Den brittiske utrikesministern Boris Johnson varnar för att Venezuela står på randen till en katastrof, något Ricardo bekräftar.

– Det finns ingen framtid för oss som inte står bakom regimen.Man är ständigt rädd för att bli tagen avpolisen, militären eller att bli rånad. Det är med sorg jag ser vänner och familj lämna landet, jag vet inte om jag nånsin kommer träffa dem igen. Min syster är i Colombia och det är hemskt att fira födelsedagar, jul och annat,utan henne.

LÄS OCKSÅ:Uppgift: Maduro för bort politiska motståndare

Redan på förhand kallade oppositionenvalet för en statskupp. Nu menar statsåklagare Luisa Ortega Díaz att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen eftersom den ären "diktatorisk ambition".

–Oppositionen kämpar för att våra rättigheter ska respekteras. Oppositionen har majoritet i riksdagen,men regeringen vill inte låta dem göra sitt jobb. Vi utnyttjade vår rösträtt, meningenting hände. Nu har detgått två åroch regeringen har inte tillåtit riksdagen att göra sitt arbete, berättar Ricardo.

Så understryker han:

– Regeringen lyssnar inte på oss, vibehöver internationellt stöd.

Chavismens arv

Trots sin kritik menar Ricardo att Venezuela behöver gå igenom den nuvarande krisen. Detta eftersom många fortfarande stöder den ideologi som den tidigare presidenten Hugo Chavez myntade.

ANNONS

– Den är fortfarande populär eftersom den går ut på att staten ger personerna som är allra fattigast här i Venezuela bidrag.Maduro köper deras stöd.

För den övriga befolkningen är livet betydligt svårare, menar Ricardo. Lönen räcker inte till och i affärerna gapar hyllorna tomma. Tillstånd som riskerar att permanentas om den nya författningssamlingen skriver om grundlagen.

Venezuela liknar Kuba allt mer

Det värsta, i Ricardos mening, är att det inte spelar någon roll hur mycket man sliter. Han skulle vilja köpa både hus och bil, men det är omöjligt.

– Priserna är helt sanslösa och bankerna lånar inte ut pengar till husköpjust nu. Lånen som beviljas är alldeles för snåla, man kan varken köpa mark eller en bil.

Det låter som att situationen liknar den i Kuba, är det en rimlig jämförelse?

– Varje liknar Kuba mer och mer för var dag som går. Det finns folk som sover utanför mataffärernaför att köpa de billigaste produkterna, folk slåss om maten och det blir bara värre och värre. Det finns ingen medicin, inga jobb och ingen säkerhet. Om man inte blir rånad av brottslingar så blir man det av polisen eller militären, beskriver Ricardo.

LÄS OCKSÅ:Flera dödsskjutningar vid valet i Venezuela

Nu vill han inget hellre än att lämna Venezuela. Det finns dock flera parametrar att ta hänsyn till, innan en eventuell flytt kan bli verklighet.

ANNONS

– Jag vill säkra en ny anställning och ett arbetsvisuminnan jaglämnar landet. Det är svårt att lämna sitt eget land där ens familj, vänner och tillhörigheter finns för ett nytt land där man inte känner någon. Det kommer bli svårt, men jag är övertygad om att jag kommer göra det om jag får en möjlighet. Jag kommer göra det så att såväl jag som min familj får en bättre framtid, avslutarRicardo Girón.

"Jag ville inte riskera mitt och barnens liv"

På andra sidan det karibiska havet finns Carmen María Montiel. Hon lämnade Venezuela i slutet av 80-talet för att plugga, men bedriver än idag politisk aktivism.

– Jag besökte mitt hemland två eller tre gånger per år från att jag flyttade hit1988. Det slutade jag med 2012, sägerCarmen María Montiel till GP.

Så förtydligar hon:

– Jag slutade besöka mitt hemland eftersom regeringen har försett kriminella med vapen. Samtliga venezuelaner riskerar sina liv varje gång de lämnar hemmet. Jag beslutade mig för att inte riskera mitt och mina barns liv längre.

Gamla allierade till Venezuela såsom Bolivia, Kuba, Nicaragua och Ryssland står på Maduros sida. Kuba beskriver debatten efter valetsom en internationell kampanj ledd från Washington som "försöker tysta det venezuelanska folket".

– Det venezuelanska folket klarar sig inte ensamt emot regimen och länderna som stöttar den, menar Carmen Maria.

ANNONS

Hur ser du på att allt fler vill lämna Venezuela?

– Jag klandrar inte dem som vill lämna och personerna som redan har lämnat. Vi som gör det får fortsätta kampen så gott vi kan utifrån.

Valet i Venezuela

Valet handlade om en ny författningsförsamling, ett superorgan med 545 ledamöter med rätt att skriva om grundlagen efter regeringens önskemål. Oppositionen har vägrat delta i valet, som man kallar en bluff.

Åtta miljoner människor röstade i valet enligt officiella uppgifter, vilket i så fall skulle innebära ett valdeltagande på 41,5 procent. Regeringen betecknar valet som en seger.

Statsåklagare Luisa Ortega Díaz säger att hon inte kommer att erkänna den nya församlingen, utan ser den som ett uttryck för en "diktatorisk ambition".

Källa: TT

ANNONS