Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s president Donald Trump och Ryssland President Vladimir Putin.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s president Donald Trump och Ryssland President Vladimir Putin. Bild: TT

Vem har attackerat flygbasen i Syrien?

USA, Israel eller Frankrike? Spekulationerna är många kring nattens attack mot en flygbas i Syrien. Samtidigt har flera västmakter fördömt en misstänkt kemattack mot civila i belägrade östra Ghouta utanför Damaskus.

ANNONS
|

Minst 14 personer tros ha dödats i attacken mot den syriska militärbasen i Homsprovinsen, skriver AFP. Attacken kom kort efter anklagelser om att syriska armén har använts kemvapen i en stad i östra Ghouta i helgen.

Östra Ghouta ligger utanför Damaskus, kontrolleras av flera olika oppositionsgrupper och har de senaste månaderna varit under hårda attacker från Assadtrogna styrkor. Under lördagen kom rapporter om att 42 personer hade dödats i vad man misstänkte var en gasattack, skriver The Guardian.

LÄS MER: Boende i östra Ghouta: Fredlig revolution blev värsta kriget någonsin

USA och Frankrike?

Både USA och Frankrike har tidigare sagt att kemiska vapen är en så kallad röd linje, vilket tolkades som att västmakterna skulle gå in militärt i Syrien vid den typen av attacker. Det har dock visat sig vara mer eller mindre tomma ord. Undantaget är den misstänkta kemattacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien för ett år sedan som ledde till att Trump skickade två kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas.

ANNONS

Efter helgens attack har USA:s president Donald Trump sagt att de som ligger bakom ska betala ett "högt pris" och kallat den syriske presidenten för "djuret Assad".

På söndagen uppgav Vita huset att presidenten i ett samtal med Frankrikes president Emmanuel Macron hade kommit fram till att kemiska vapen sannolikt hade använts i attacken. De båda länderna enades om att undersöka saken och förbereda ett "starkt, gemensamt svar".

Med tanke på tajmingen har flera aktörer, bland annat statliga syriska televisionen, spekulerat i att USA låg bakom attacken mot flygbasen. Men både USA och Frankrike har förnekat inblandning.

Israel agerar på eget bevåg?

När Ryssland intog en mer aktiv roll i kriget vände utvecklingen till Assadregimens fördel. Detta innebar att även de allierade – Iran och libanesiska shiamilisen Hizbollah – fick en starkare position. Utvecklingen oroar Israel, ett land med få vänner i närområdet, som ligger i en långvarig konflikt med Hizbollah.

LÄS MER: Vem krigar mot vem i Syrien?

Israel har genomfört ett flertal flygräder i området, främst mot militära mål. Landet har attackerat flygbasen i Homs i februari i år efter en påstådd kränkning av Israels luftrum av en iransk drönare från Syrien.

Så sent som förra veckan uttryckte Israels premiärminister Benjamin Netanyahu missnöje över Donald Trumps uttalande om att dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien, då man ser amerikansk närvaro som en garant mot ökad iranskt inflytande över Syrien.

ANNONS

Nu uppger ryska militären att två israeliska plan ska ha avfyrat åtta raketer från libanesiskt luftrum. Israel har inte kommenterat anklagelserna.

Syrien förnekar kemattack

EU har fördömt den misstänkta gasattacken i Douma i östra Ghouta och menar att bevisen talar för att Assadregimen bär ansvaret.

I jämförelse är rapporter från den syriska statliga nyhetsbyrån Sana som en parallellvärld. Här befrias boende från östra Ghouta från terrorister, anklagelser om kemattacker är påhittade och Ryssland, tillsammans med Iran, agerar fredsmäklare.

Man citerar en källa inom den syriska regeringen som kallar anklagelser om kemattacker för "föga övertygande stereotyper", förutom för länder som "stödjer terrorism i Syrien".

Under måndagen sammanträder FN:s säkerhetsråd för att diskutera den misstänkta kemattacken närmare och förbereda ett svar.

Douma evakueras

På söndagens nåddes en överenskommelse mellan lokala oppositionsgrupper i Douma i östra Ghouta och ryska regeringen. Enligt avtalet ska rebellgruppen Jaish al-Islam evakueras till områden i norra Syrien som kontrolleras av oppositionen. Även civila som vill lämna Douma skulle få göra det under måndagen.

En svårlöst fråga har varit civila som vill stanna. När Aleppo föll tvingades många lämna sina hem mot sin vilja vilket har fördömts av flera människorättsorganisationer. För att förhindra samma scenario har man kommit överens om att de civila som stannar ska få skydd och att de inte ska lagföras för något brott mot syriska staten.

ANNONS

ANNONS