Var tredje stödjer Le Pen

Mer än var tredje person stödjer extremhögern i nordfranska Calais.– Vi har problem med flyktingar här. Därför är det så många som röstar på Le Pen, säger tvåbarnspappan Jordan Capon.

ANNONS
|

Jordan Capon bor med sin fru och två barn i ett höghuskomplex i centrala Calais. Flera cementgråa så kallade HLM-hus, habitation à loyer modéré, skjuter upp mot den klarblåa himlen. Det innebär lägenheter med låga hyror och där många av hyresgästerna är låginkomsttagare. Många i bostadsområdet är arbetslösa. Flera av dem vi träffar säger sig inte vara intresserade av politik och tänker bojkotta valet.

Jordan Capon, som tillsammans med sonen Wyatt är döpt med inspiration av familjens brittiska påbrå, har däremot arbetat sedan han var tjugo år. Han är idag 33 år och arbetar inom fiskrökeribranschen i hamnstaden. Trots sin unga ålder är pensionsfrågan en av de avgörande sakerna som gör att han lägger sin röst på Marine Le Pen i dagens presidentval. Han föredrar Le Pens förslag på att sänka pensionsåldern med två år. Idag kan fransmännen tidigast gå i pension vid 62 års ålder.

ANNONS

– När jag är sextio år har jag arbetat i fyrtio år. Jag tycker det är tillräckligt. Le Pen vill även höja bidragen till pensionärerna. Det är bra, säger Jordan Capon.

Invandring och säkerhet är andra ämnen som gör att han stödjer Le Pen. Calais har ofta uppmärksammats i medierna de senaste åren i samband med flyktinglägret med öknamnet ”Djungeln”. I höstas tvångsevakuerade polisen lägret med tusentals migranter i väntan på första bästa chans att ta sig genom tunneln till Storbritannien. Lägerinvånarna bussades iväg till olika platser i landet medan andra bor på gatan.

Mängden migranter i staden gav Jordan Capon en känsla av osäkerhet, säger han och refererar till händelser när hans vänner har blivit påhoppade.

–Det är färre nu och det är bra.

Han tillägger att han inte vill dra alla migranter över en kam men han vill ha striktare gränskontroller som är ett av Le Pens vallöften. Dessutom stödjer han presidentkandidatens förslag att IS-återvändare ska fråntas sitt franska medborgarskap.

I den första omgången av presidentvalet i april var det flest som röstade på Marine Le Pen. Drygt 37 procent röstade på henne jämfört med cirka 16 procent på Macron. Bara en tjugo minuters bilfärd från Calais ligger småstaden Guînes med sina cirka 5700 invånare. Här är Nationella fronten än populärare och fick drygt 43 procent av rösterna.

ANNONS

–Hon kommer säkert att få över 80 procent här i andra omgången, säger pizzeriaägaren Tony van Audenhove och skakar på huvudet.

Likt många andra stammisgäster på baren Scorpions – döpt efter ägarens kärlek till det tyska hårdrocksbandet – följer han galopphästarna på storbildsteven i hopp om att vinna på tipset. Tony van Audenhove tillhör de femton procenten Macron-anhängarna.

–Le Pen har inget program. Hon säger att hon vill lämna euron men ger inga svar på hur det ska gå till. Hon är dessutom rasist, säger han.

Snett över torget ligger ett bageri där ägaren Stephane Lecompte och vännen Christophe Chavot inte håller med om Le Pens rasiststämpel.

–Hon är normalare och mindre galen än sin far, säger Stephane Lecompte och syftar på att Marine Le Pen driver en modernare form av nationalism jämfört med fadern Jean-Marie Le Pen som var mer intresserad av nazism och det franska kolonialväldet.

Det är första gången vännerna stödjer Nationella fronten i ett presidentval. I förra valet 2012 hoppades de på Nicolas Sarkozy men som förlorade mot den nuvarande presidenten François Hollande. Orsaken till extremhögerns popularitet i området beror på flyktingfrågan, enligt Christophe Chavot. Han berättar att han äger en lokal i centrala Calais men som ingen har velat hyra de senaste två åren på grund av bland annat problemen och oron kring flyktinglägret ”Djungeln”.

ANNONS

–Det är knappt några turister på campingplatserna längre och färre britter kommer hit. Det är synd. Det är egentligen en väldigt vacker plats, säger han och drar sig till minne om en svunnen tid när textil- och gruvindustrin blomstrade i regionen Hauts-de-France där både Calais och Guînes ingår.

För varken honom eller Stephane Lecompte är Macron ett alternativ. Som så många andra vi träffar är de skeptiska till Macrons förflutna som bankman och anser att han enbart är en kandidat för de rika.

Tillbaka i Calais träffar vi Jacky Pruvot som utan tvekan tänker lägga sin röst på Emmanuel Macron och hans oberoende mittenvänsterrörelse En marche (ungefär ”På väg”). Hon tror att hennes favoritkandidat tar hem segern i dagens val.

–Men jag är verkligen orolig för vad som händer i nästa val om han inte ser till att komma till rätta med arbetslösheten. Då kommer Nationella fronten absolut att vinna, säger hon.

ANNONS