Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/22

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Vallokalerna öppnar

  I dag går britterna till valurnorna för att välja ny regering. Premiärminister Theresa May utlyste nyval för att försäkra sig om att hon har stöd för sin linje inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU, samtidigt som utmanaren Jeremy Corbyn har knappat in allt mer i opinionsmätningarna de senaste veckorna. Om några timmar publiceras vallokalsundersökningarna.
   

  Premiärminister Theresa May utlyste nyval för att stärka den brittiska regeringens ställning inför brexit. Samtidigt har den brittiska oppositionen växt sig allt starkare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  De flesta förväntar sig att Mays regerande Konservativa partiet (Tories) ska ta hem segern, men socialdemokratiska Labour knappar in.

  I takt med att kampanjandet har fortskridit har Mays försprång minskat, enligt opinionsundersökningarna. En undersökning från Yougov överraskade när den visade att Mays parti skulle kunna tappa den majoritet hon med nyvalet ville stärka. Men i Yougovs senaste mätningar leder Mays parti.

  Samtliga 650 parlamentsledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.

  I valet 2015 tog exempelvis Konservativa partiet (Tories) hem 330 platser med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat med drygt 30 procent av rösterna.

  Tories och Labour har varit de två största partierna sedan 1922 och innehaft premiärministerposten sedan 1935. Båda har bytt partiledare efter valet 2015.

  Flera attentat

  Även om de flesta opinionsundersökningarna pekar på att Tories behåller sin majoritet så varierar siffrorna starkt. I valet för två år sedan låg opinionsinstituten långt från det slutliga resultatet. En orsak är att det brittiska valsystemet gör det svårt att förutsäga valutgången.

  Den senaste tidens terrordåd i Storbritannien, först under popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester och därefter i London i lördags, gör nyvalet ännu mer ovisst.

   

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.