Våldsvåg i Aleppo - "Har spårat ur totalt"

Medan granater och bomber faller över Aleppo verkar vapenvilan som trädde i kraft den 27 februari allt närmare total kollaps. Samtidigt blir våldet allt mer brutalt, berättar Pawel Krzysiek, kommunikationschef för Röda Korset i Syrien. – Man har bombat barn, sjuka och vårdpersonal. Det har spårat ur totalt! Ju längre tiden går desto mer desperata blir alla inblandade och desto grövre blir övergreppen.

ANNONS
|

En gång landets kommersiella centrum har Aleppo de senaste åren blivit skådeplatsen för ett flerfrontskrig mellan regeringsstyrkor och diverse militanta rebellgrupper. I den senaste veckans våldsvåg uppges 250 personer ha dött.

30 personer tros ha dött i den en attack Al Quds-sjukhuset tidigare i veckan – bland dem doktor Muhammed Waseem Maaz, en av de sista barnläkarna i rebellkontrollerade delar av Aleppo.

"Han dog för att han hjälpte andra", skrev hans kollega doktor Hatem i ett uppmärksammat Facebookinlägg som har delats över 45000 gånger.

Han berättar att de jobbade tillsammans på ett barnsjukhus dagtid och att doktor Maaz sedan fortsatte arbeta på Al Quds-sjukhuet om nätterna. Trots att hans familj, som han inte sett på flera månader, var i Turkiet, kunde han inte lämna sina patienter i Aleppo.

ANNONS

"Några dagar innan han dödades utsattes en plats 200 meter från sjukhuset för en flygräd. När bombningen intensifierades sprang vårdpersonalen ner bärandes på inkubatorer med bebisar för att skydda dem", skriver kollegan i inlägget.

Han påpekar att situationen i staden är allvarlig och ber omvärlden att hålla ögonen på Syrien.

Häromdagen konstaterade FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura att samtalen om Syrien knappt är vid liv.

Under lördagen rapporterar Reuters att ett 30-tal bombningar har genomförts i de rebellkontrollerade delarna av Aleppo. Vid ett-tiden natten till lördagen trädde ett tillfälligt eldupphör i kraft i stora delar av Syrien men Aleppo exkluderas från avtalet.

Pawel Krzysiek, kommunikationschef för Röda Korset i Syrien, bekräftar bilden av en stad på gränsen till kollaps. Situationen beskriver han som rörig då staden slits isär av olika krigande parter.

Den västra delen kontrolleras av regeringen medan den östra delen kontrolleras av flertalet olika rebellgrupper. Innan kriget hade staden runt två miljoner invånare men enligt Pawel Krzysiek har nu befolkningen halverats.

– De flesta har flytt. De som bor där är människor som inte hade råd att ta sig ut och flyktingar från andra delar av Syrien. De sökte skydd från strider och bomber men hamnade i ett ännu större helvete, säger han.

ANNONS

Det humanitära läget i staden beskriver han som svårt. Det finns ännu tillgång till vatten men man har inte haft elektricitet på flera år. De flesta av stadens invånare bor i den västra delen.

– Jag har varit där för en vecka sedan. Då var läget spänt, man kände att något var på gång. Det jag minns mest är att människor verkade livrädda, det fanns ingen plats där de kunde känna sig trygga. Man är aldrig långt bort från frontlinjen. Nu är det tio gånger värre.

Den östra delen beskriver han som en krigszon.

– Fast nu pratar vi grader i helvetet. Hela Aleppo är förstört, det finns inte ett enda distrikt som inte har berörts av striderna. Folk är rädda för att gå ut, det är den värsta platsen att vara på.

I februari slöt de krigande parterna ett avtal om vapenvila som trädde i kraft 27 februari. Men enligt Pawel Krzysiek förändrade det inte situationen i Aleppo.

– Det var aldrig något eldupphör i Aleppo. Staden är för viktig, det är den enda större staden som ingen sida lyckats få total kontroll över. Regeringsstyrkorna kan göra mer skada men även på den andra sidan begår man grova övergrepp. Förra veckan attackerades en klinik för hjärtpatienter av rebellerna till exempel.

ANNONS

Hur ser du på framtiden?

– Jag kan inte förlora hoppet för då klarar jag inte av att vara här. Det enda man kan göra är att fokusera på sin uppgift. Vi levererar mat och hjälp, och jag försöker att inte tänka på att det inte löser grundproblemet. Jag fokuserar på det jag kan göra. Men något måste hända snart, ju längre tiden går desto mer desperata blir alla inblandade och desto grövre blir övergreppen.

ANNONS