En man som strider för SDF-milisen kontrollerar en byggnad som tidigare kontrollerats av terrorgruppen IS. Arkivbild.
En man som strider för SDF-milisen kontrollerar en byggnad som tidigare kontrollerats av terrorgruppen IS. Arkivbild.

Våldsam slutstrid om IS-fäste i östra Syrien

Det sista numera ganska oansenliga IS-fästet i östra Syrien, där SDF-milisen dominerar, är på väg att falla. Minst 16 civila, varav sju barn, dödades i flygangrepp under måndagens omfattande offensiv. 1 500 civila har flytt och många jihadister ger nu upp.

ANNONS
|

Majoriteten av de civila som flyr offensiven uppges vara familjer till stridande IS-anhängare. Många av dem är irakier men många har också en gång rest till Syrien från europeiska länder för att ansluta sig till terrorrörelsen. En kvinna från Frankrike berättar att människor får hjälp av smugglare för att kunna lämna det IS-kontrollerade området nära gränsen mot Irak. Själv var hon tvungen att fly.

- De säger att endast syrier och irakier får smugglas ut, säger hon till nyhetsbyrån AFP och tillägger att hon inte vill återvända till Frankrike.

ANNONS

Lojal mot IS

Kvinnan ifrågasätter inte den brutala terrorrörelsens skräckvälde.

- Jag skulle föredra att resa till ett annat land, där islam är starkare, säger hon.

Anledningen är att det inte är möjligt i Frankrike att utöva den extrema form av islam som IS förordar, berättar hon.

Obekräftade videoklipp cirkulerar på sociala medier som visar vad som sägs vara manliga IS-anhängare som gett upp, eller fångats när de försökt fly – flera av dem utklädda till kvinnor.

Tiotusentals flyr

Enligt den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF har åtminstone 17 lastbilar med män, kvinnor och barn lämnat området under måndagen. De senaste tio dagarna har över 20000 civila lämnat IS-fästet.

- Det verkar som att det fortfarande är många civila kvar i Baghouz, säger Mustafa Bali, som leder SDF:s pressavdelning, om en av de byar som IS fortfarande kontrollerar till Reuters.

Han betonar att striderna därför måste bedrivas med försiktighet. Samtidigt kontrolleras alla som lämnar regionen för att se till att ingen som strider för IS ska slippa undan.

ANNONS

SDF uppger för Reuters att mellan 400 och 600 jihadister, varav många utlänningar, tros finnas kvar i IS-fästet. Milisen uppskattar att det bara rör sig om dagar innan IS drivits bort helt.

Det finns ingen uppgift om hur många som dödsoffer som måndagens strider har krävt. Men det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, som bevakar kriget från Storbritannien, har uppgifter om att minst tolv personer ur SDF-milisen och 19 IS-anhängare har dödats.

TT

Bakgrund: Syrienkriget

Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrationer och upproriska stämningar. Den syriska oppositionen krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläget demokratiska reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Bashar al-Assads regeringsstyrkor har med Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahmilisens stöd tvingat bort rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet.

Ofta har regimens övertaganden föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlingar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhållna områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororganisationen IS. USA har stött den arabisk-kurdiska alliansen SDF vars stomme består av den kurdiska milisen YPG, som USA:s Natokollega Turkiet ser som ett hot och betraktar som en terrororganisation.

I norra och nordöstra Syrien kontrollerar kurdiska styrkor stora områden, men där finns också Turkietallierade rebellstyrkor. Turkiet har utfört luftanfall mot kurdiska positioner i området och har planer på att "rensa ut" såväl kurdiska styrkor som IS från landet.

Källor: Utrikespolitiska institutet, AFP, Reuters

ANNONS