Våldsam dag i Kairo

ANNONS
|

På onsdagen visade den egyptiska regimen att den ännu sitter vid makten - och inte tänker foga sig efter kraven på Mubaraks omedelbara avgång.

Våldsamma gatustrider skakade Kairo under dagen. Tre personer dödades under sammandrabbningarna mellan motståndare och anhängare till Mubarak, citerar tv-kanalen Al Arabiya den egyptiska hälsovårdsministern. Antalet skadade har räknats upp till över 600. Andra källor talar om runt 1 500 skadade.

Landets vicepresident uppmanade på onsdagskvällen genom statliga medier de demonstrerade att lämna Befrielsetorget och gå hem och han förklarade att dialog mellan de politiska parterna var beroende av att protesterna upphörde.

Vicepresidenten sade också att hans uppmaning riktade till båda sidor.

ANNONS

Tidigare på dagen hettade det till när Mubarak-trogna demonstranter plötsligt dök upp i tusental på Kairos gator. Glädjeropen på Tahrir-torget förbyttes abrupt i skrik och larmet av våldsamma gatuslagsmål när drabbningar mellan regimkritiska demonstranter och Mubarak-trogna förvandlade torget till ett slagfält.

Stridslinjen böljade fram och tillbaka i slaget om att hålla torget. Stenar och brinnande föremål haglade från båda sidor, ryttare på kameler och hästar red in i folksamlingen, och från taken släppte Mubarak-anhängare stora stenblock mot människor.

TT:s utsände bevittnade hur blodiga skadade bars bort i regnet av stenar. Bland de regimkritiska demonstranterna pekade Amany Omar, 23 år gammal, ut civilklädda poliser som pådrivande i de Mubarak-trognas led:

-De har suttit hemma och ätit sig feta. Nu har de tagit emot 50 pund för att komma hit, sade hon.

Armén, som länge varit passiv, hade på morgonen uppmanat de demonstrerande att avbryta protesterna och bege sig hemåt. På eftermiddagen hördes hur militären öppnade eld i salvor av varningsskott.

Esraa Abd El Fattah - en av grundare och centralfigurerna i den unga 6 april-rörelsen - vädjade till militären om hjälp mot Mubarak-anhängarna. Hon sade över telefon till TT att militären måste agera.

-Jag förstår inte hur de bara kan stå där. Armén har makten och måste kunna ge en order om att ingripa.

Vädjan om hjälp upprepades senare av oppositionsledaren Mohamed ElBaradei.

Internettillgången, som regeringen strypt, återvände delvis och aktivister utlovade enorma mängder bilder och videomaterial.

Omvärlden reagerade på det accelererande våldet med oro. Flera uppmanade till en snabb förändring i landet, bland dem EU:s utrikeschef Catherine Ashton och Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

ANNONS
ANNONS