Våg av tjetjener strömmar till väst

ANNONS
|

Den 21 december försvann gränskontrollerna till lands och i hamnar vid resor mellan nio nyblivna EU-medlemmar och de 15 länder som redan tidigare ingick i Schengens passfria zon. Vid samma tillfälle skärptes bevakningen vid de nya Schengen-ländernas gränser mot öst.

I Tyskland sa polisen i onsdags att den efter 21 december stoppat 564 personer utan giltiga papper nära landets gränser mot Polen och Tjeckien. Det var en ökning med 150 procent jämfört med samma tid ett år före. En överväldigande majoritet var tjetjener som redan sökt asyl i Polen.

Följderna av Schengens utvidgning diskuterades vid ett möte i fredags och lördags mellan EU-ländernas justitie- och inrikesministrar vid Brdo utanför Ljubljana, huvudstad i Slovenien som är EU:s ordförandeland under första halvåret 2008.

ANNONS

Österrikes inrikesminister Günther Platter sa på en presskonferens att hans land märkt en ökad ström av tjetjener från Polen.

- Österrike har åter skärpt kontrollen, sa Platter.

Många har kommit undan

Peter Altmaier, statssekreterare vid Tysklands inrikesdepartement, betonade att Schengens utvidgning varit en succé men han medgav att fler tjetjener sökt sig över gränsen från Polen. De hade dock återförts dit enligt EU:s regler att asylsökare ska tas om hand i det första medlemsland de anländer till.

Men ingen vet hur många som undkommit de stickprov som tyska polisen numera gör på tåg och längs vägar i en zon tre mil innanför gränsen.

Tio gånger fler har lyckats ta sig förbi än som har gripits, enligt en uppskattning av Lars Wendland, representant för polisens fackförening i Frankfurt an der Oder vid gränsen mot Polen, i en intervju med Financial Times för två veckor sedan.

Den gissningen kan vara i överkant, i alla fall om man jämför med hur många asylsökande som försvunnit från polska mottagningar. Det rör sig om cirka 1 800 personer, enligt Waldemar Mikolajczyk, vice föreståndare för centret i Debek nära Warszawa, som uttalat sig för nätsajten EU Business.

Enligt samma källa siktar tjetjenerna i första hand på Frankrike, där det redan finns många asylsökande från den krigshärjade ryska republiken.

ANNONS

"Framgångsrik kontroll"

Polens gränser mot Vitryssland och Ukraina bevakas hårdare sedan landet kom med i Schengen. Vetskapen om den skärpningen medförde att strömmen av asylsökande österifrån intensifierades mot slutet av 2007 och uppgick till mellan 250 och 300 personer om dagen i december. De flesta kom från Tjetjenien.

Den skärpta kontrollen österut har varit framgångsrik, enligt budskapet vid ministrarnas möte i Brdo. Ansvarige EU-kommissionären Franco Frattini framhöll att "några hundra" gripits i de nya Schengen-länderna tack vare det polisiära utbytet av information om misstänkta brottslingar.

Sloveniens inrikesminister Dragutin Mate, värd för mötet, påpekade att enbart i hans land har områdets gemensamma databas hjälpt polisen att sedan 21 december konfiskera 140 stulna bilar och vid den yttre gränsen stoppa 1 700 personer upptagna i databasen.

Schengens informationssystem är på väg att uppgraderas till nästa generation, SIS II, vilket var ett av ämnena för ministrarnas möte.

Hanteringen av det passfria områdets nya gränser österut stod inte på dagordningen utan ska som enda ämne tas upp på ett särskilt inkallat möte i Brdo i mars med justitie- och inrikesministrarna.

Från de gamla Schengen-länderna finns krav på skärpt bevakning, men många av områdets nya invånare och deras grannar vill kunna passera även dessa gränser snabbt och enkelt - det senare inte minst efterfrågat av bland andra vitryssar, ukrainare och kroater som arbetar i länder som gått in i Schengen.

ANNONS
Schengen växer

Fortsatt krav på identifiering

ANNONS