USA: Apachereservat brinner upp

På grund av värmeböljan så härjar flera bränder i USA för tillfället. I Arizona har en yta som motsvarar 23 000 fotbollsplaner brunnit upp i ett Apachereservat.

ANNONS
|

Fem års torka, över 37 graders värme och hårda vindar. Brandmännen i södra Kalifornien kämpar mot hårda förutsättningar när de försöker släcka detvå dagar gamla bränderna i östra Los Angeles.Det är de inte ensamma om. Bränder rasar i flera av USA:s västrastater till följd av en värmebölja.

I Arizonahar över 16 000 hektarbrunnit upp i Fort Apache Indian Reservation,ett reservat för ursprungsfolk. Ytan motsvarar samtliga motortrafikleder och motorvägar i Sverige, nästan 23 000 fotbollsplaner.300 invånare har förberetts på att eventuellt evakuera sina hem, skriver AP.

Enbart en fjärdedel av branden är kontrollerad, rapporterarFox News i Phoenix under onsdagen.Extrem hetta och låg luftfuktighet under måndagen i delstaten gjorde att branden växte med hela 4 000 hektar.

ANNONS

I Los Angeles rör det sig om två olika bränder som startade under måndagen. Tusentals hektar har brunnit ned till följd av dessa två omfattande bränder. Över 750 bostäder har evakuerats enligt LA:s räddningstjänsts uppgifter till Reuters.Skogsbranden i AngelesNational Forest sprider sig blixtsnabbt.

– Det ärtorrt som fnöske efter år av torka, säger Matt Guilhem till den amerikanska public service-kanalen NPR.

Vindbyar från havet förvärrarbrandspridning ytterligare. Samtidigt som temperaturerna ligger stadigt över 37 grader i södra Kalifornien och övriga delar av sydvästra USA.Värmeböljan tar även hårt på debrandmän som arbetar i branta raviner för att försöka kontrollera branden.

Under onsdagskvällen kunde man se attbränderna rörde sig mot bergen och bort från bostadsområden, enligt rapporter från Associated Press. I själva verket rör de sig mot varandra och man fruktar nu att olika bränder kan mötas. Men de kan också skifta riktning om vinden förändras, enligt amerikanska meteorologer.

Samtidigt fortsatte räddningstjänsten iSanta Barbara, Kalifornien,att kämpa mot en skogsbrand som har brunnit i mer än en vecka. Det är nu kontrollerad till 70 procent. Över 8 000 hektar uppskattas ha brunnit ned i den branden, enligt Reuters.

I New Mexico, i centrala västra USA, har över72 kvadratkilometer brunnit upp och förstört 24 hem i Manzano Mountains,söder om Albuquerque. Den branden var under de tidiga onsdagstimmarna okontrollerad, enligt AP.

ANNONS

Nära den lilla staden Potrero, sydost om San Diego i Kalifornien, har en 7 500 hektar storlöpeld lett till evakuering av 75 personer. Dessutom har tre brandmän blivit brandskadade, rapporterar nyhetsbyrån AP.Den elden är än så länge bara kontrollerad till fem procent, enligt Kaliforniens räddningstjänsts uppgifter tillden amerikanska public service-kanalen NPR.

Värmeböljan ser ut att hålla i sig i stora delar av sydvästra USA. Under gårdagen registrerades följande temperaturer: 42 grader i Los Angeles, 45 grader i Las Vegas, 46 i Boulder City i Nevada och 47 grader i Yuma som också ligger i Arizona.

Enligt den amerikanska nationella vädertjänsten NWS kan en sådan här intensivvärmeböljavara dödlig. Människor i drabbade områden råds nuatt dricka mycket vatten, undvika alkohol, koffein och socker samt att söka sig till luftkonditionerade utrymmen.

De höga temperaturerna väntasfortsätta även under onsdagen, enligt NWS. Dessutom befaras den hålla i sig även under nästa vecka.

ANNONS