Världens reaktioner på Trumps installation

Över två miljoner kvinnor uppskattas under lördagen protestera mot USA:s 45:e president Donald Trump. Enligt sajten womensmarch.com arrangeras under dagen över 670 manifestationer för att utrycka sitt missnöje mot den nye presidenten.

ANNONS
|

Under lördagen samlas kvinnor över hela världenför att demonstrera och kräva rättvisa för alla medborgare i USA - ett land som nu styrs av Donald Trump.

I London, Sydney, Berlin, Paris,Rom, Stockholm, Nairobi,Bangkok och flera andra länder marscherarkvinnor för att demonstrera mot den nye presidentens kvinnosyn.

En grupp, som kallar sig Women's Marches, har skapats över hela världen för att protestera mot den 45:e presidenten, som i går svors in i Washington.

Protester över hela världen

Enligt sajten womensmarch.com arrangeras över 670 kvinnomarscher runt om i världen för att demonstrera mot presidenten som under sin valkampanj vid flera tillfällen utryckt sig nedsättande mot kvinnor.

ANNONS

En marschi London förväntas bli bland de största utanför USA, med tusentals demonstranter som deltar från och med lördag förmiddag.

I Washington har det under lördagen samlats enorma folkmassor för att protestera mot Trump och utöver de planerade kvinnomarscherna planeras en rad andra manifestationer.

Rosa mössor med kattöron är bland annat de amerikanska kvinnornas nya vapen mot Trumps sexistiska kommentarer.

Handarbetsaktivism är ett effektivt sätt att nå ut med ett budskap, enligt en expert.

Om Donald Trump kastar en blick utanför Vita huset dagen efter att han svurits in som USA:s president, kommer han med all sannolikhet att mötas av ett rosa hav.

"Pussyhats"

Bland amerikanska aktivister sprider sig nu de rosa mössorna med kattöron, så kallade "pussyhats" som en löpeld.

Namnet anspelar på en kontroversiell kommentar som Trump fällde 2005, då han sade att stjärnor som han själv kan göra vad han vill med en kvinna, bland annat "ta tag i fittan" ("grab her by the pussy").

Initiativtagarna till projektet har bett volontärer runt om i världen att sy, virka eller sticka de rosa huvudbonaderna som en solidaritetsaktion.

– Det är bara fantastiskt. Det får oss att äga det faktum att vi har makt, vi har humor och vi kommer inte sitta ner och hålla käften, säger demonstranten Aileen Gildea, som kommer att bära en mössa stickad av hennes man, till tidningen The Boston Globe.

ANNONS

Handarbetsaktivism, eller gerillaslöjd som det också kallas, har de senaste tio–femton åren vuxit till en global rörelse. Det handlar ofta om att kvinnor tar traditionellt kvinnliga uttryck som broderi eller stickning och använder dem för att uttrycka åsikter i det offentliga rummet.

– Budskapet går fram bättre, eftersom själva mediet inte anses så aggressivt. Genom att linda in åsikter om Trumps kvinnoförnedrande kommentarer i något mjukt och fluffigt som ett rosa garnnystan når man oftare fram, även till dem som annars inte skulle lyssna, säger Maria Diedrichs, redaktör på tidningen Hemslöjd, till TT.

Kritiker: Reducerar kvinnor

Mössorna har väckt starka reaktioner. Kritiker menar att Donald Trump med sin kommentar reducerade kvinnor till bara ett kön – vilket reproduceras av varje rosa mössa som tillverkas. Men de som försvarar projektet menar att det handlar om att visa enighet och om att ta tillbaka makten över sitt kön.

I och med protesten uppvärderas också ett traditionellt kvinnligt hantverk och uttryckssätt, och gör det till något politiskt.

– Mössorna kanske avfärdas som en gullig tjejgrej, men faktum är att protesten nått ut väldigt stort globalt. Den kommer kanske inte att påverka Donald Trumps kvinnosyn, men protesten är effektiv på det sättet att den visar att det finns ett brett motstånd mot hur Trump ser på kvinnor, säger Maria Diedrichs.

ANNONS

I går höll presidenten sitt installationstal vid regeringsbyggnaden Capitolium, där ett hundratusental personer hade samlats.

–Vi ska återupprätta Amerika i världen, lovade Trump i sitt tal.

LÄS MER:Här blir Donald Trump USA:s 45:e president

Tackade Obama

Han började med att tacka sin föregångare Barack Obama och hans hustru Michelle för att sedan gå vidare och utveckla sin bild av vad som ska ändras under tiden som han leder landet.

– Nu ger vi makten tillbaka till folket. Washington har blomstrat, men de har inte delat med sig av sin förmögenhet till folket. Etablissemanget försvarade sig själva, men inte landets medborgare. Medan de satt och firade i landets huvudstad, fanns det inget stöd till de kämpande medborgarna i vårat land., sade Trump.

Talet avslutades med;

"We will make America great again" - Den fras som har blivit hans främsta slagord.

ANNONS