En gång utpekad som antibrittisk IRA-terrorist, numera försonad med motståndarsidan. Sinn Féin-ledaren Gerry Adams (till höger), här i ett möte med prins Charles, kan gå starkt framåt i fredagens irländska parlamentsval. Arkivbild.
En gång utpekad som antibrittisk IRA-terrorist, numera försonad med motståndarsidan. Sinn Féin-ledaren Gerry Adams (till höger), här i ett möte med prins Charles, kan gå starkt framåt i fredagens irländska parlamentsval. Arkivbild.

Vänster i medvind på tärt Irland

Gerry Adams blir inte störst i fredagens val på Irland. Hans vänsterparti Sinn Féin kan ändå bli den stora vinnaren, trots kopplingen till IRA och gamla tiders terror och våld.

ANNONS
|

Härom veckan slöt 20 000 demonstranter upp i centrala Dublin för att protestera mot åren av åtstramningar efter fastighets- och finanskriserna på 00-talet.

-Det här är regeringens värsta mardröm. Det senaste valet blev ett stort genombrott för oss och förhoppningsvis kan vi bygga på det den här gången, sade vänsterledaren Gerry Adams till AFP i horden av anhängare som ville skaka hans hand.

Adams och hans Sinn Féin har vuxit i takt med regeringens tuffare tag och kraven från EU om sparåtgärder och reformer. Ett tag låg partiet till och med en bra bit över 20 procent i opinionsmätningarna.

Bakåt för Labour

Så stort blir partiet knappast i fredagens parlamentsval. Ändå lär man bli särklassigt största vänsterparti, sedan socialdemokratiska Labour gått kraftigt bakåt under sina år som koalitionspartner i regeringen till konservativa Fine Gael.

-Det känns som om jag är tvungen att rösta på Sinn Féin nu, eftersom Labour har övergett arbetarklassen, säger flygplatsanställda Vivian Nicol till Reuters.

Samtidigt tar hon upp den tvekan som många irländare trots allt fortfarande känner inför Sinn Féin - det parti som mer än något annat förknippats med våldet och terrorn i Nordirland.

ANNONS
-Jag tror fortfarande att det är lite tidigt... Men det känns som om jag inte har någon annan att rösta på, säger Nicol.

Sinn Féin var den politiska grenen av Irländska republikanska armén, IRA, och Gerry Adams har mot sitt nekande ofta utpekats som ledare för den väpnade rörelsen.

"Terrorns röst"

Adams blev partiledare redan 1983 och sågs länge som en "terrorns röst" i Storbritannien - vilket bland annat ledde till att forna premiärministern Margaret Thatcher förbjöd hans röst att höras i brittisk radio och tv 1988-94.

Samtidigt är han en av de ledande bakom långfredagsuppgörelsen 1998 som skapade den fred som fortfarande råder i Nordirland. Nu hoppas han att valet ska vara ett steg på vägen till att göra Sinn Féin lika betydande som vänsterkollegor i andra finanskristärda länder, som Grekland, Spanien och Portugal.

-Det här kommer att bli ett fantastiskt val för Sinn Féin... men vi är ännu långt bort från de scenarier vi sett i Grekland och Portugal. Men ser vi framåt mot val om fyra eller fem år, med den här utvecklingen, så kan vi börja prata om en Sinn Féin-regering, siar statsvetaren David Farrell vid University College i Dublin, för Reuters.

Vallokalerna stänger klockan 23 på fredagen svensk tid. De första vallokalsundersökningarna väntas på lördag morgon, skriver Reuters.

Republiken Irland är till ytan något mindre än Svealand och har 4,5 miljoner invånare, varav drygt en miljon i huvudstaden Dublin.

Efter århundraden av brittiskt styre proklamerades självständighet den 24 april 1916 under det så kallade påskupproret. Även om det snabbt slogs ner blev Irland de facto självständigt några år senare. Det länge spända förhållandet till Storbritannien har med åren blivit allt bättre. Båda länderna är medlemmar av EU sedan 1973 och gränsen mellan Irland och det brittiska Nordirland är i dag helt öppen för trafik.

I parlamentsvalet väljs samtliga 158 ledamöter i underhuset, Dáil Éireann. Valet sker i 40 valkretsar, som vardera levererar tre, fyra eller fem ledamöter till parlamentet. Vallokalerna är öppna kl 7-22, lokal tid.

ANNONS