Polisens tekniker på platsen för knivdådet.
Polisens tekniker på platsen för knivdådet.

Vän till gärningsman i Paris gripen

Gärningsmannen bakom den dödliga knivattacken i Paris var född i Tjetjenien och fanns på myndigheternas lista över misstänkta extremister, enligt källor med insyn i utredningen. En vän till gärningsmannen har gripits i Strasbourg.

ANNONS
|

Förövaren dödade en människa och skadade ytterligare fyra, varav två allvarligt, innan han själv sköts ihjäl av polis.

Mannen var fransk medborgare och född 1997 i Tjetjenien, enligt källorna. Han uppges ha växt upp tillsammans med sin familj i Strasbourg i östra Frankrike. Dagen efter dådet greps en bekant till gärningsmannen i Strasbourg. Polisen förde enligt AFP-personal på plats ut en man i handfängsel och som bar en t-tröja med texten "Groznyj" (Tjetjeniens huvudstad) på framsidan och med en bild av en automatkarbin på baksidan.

En källa uppger att den gripne var den "individ som var närmast" gärningsmannen. Polisen beslagtog en dator hos den gripne. Även den personen uppges enligt flera medier vara född 1997.

ANNONS

Gärningsmannen var tidigare ostraffad – men ska ha funnits i den så kallade "S-akten", ett register över människor som misstänks ha radikaliserats och som kan utgöra en säkerhetsrisk. Enligt en av källorna förhördes han i fjol med anledning av sin bekantskap med en man som varit i kontakt med en person som rest till Syrien.

Föräldrar i förhör

Ryska medier rapporterar att Rysslands ambassad i Paris har bett franska myndigheter om mer information om gärningsmannen, vars föräldrar har tagits in till förhör i Paris. Ryssland har haft problem med att hundratals tjetjener anslutit sig till extremistiska grupper i framför allt Mellanöstern och Nordafrika under de senaste åren.

Tjetjeniens omstridde ledare Ramzan Kadyrov betonar att mannen i första hand präglats i Frankrike.

"Han må ha varit född i Tjetjenien, men han växte upp och fick sin personlighet, sina åsikter och övertygelser i det franska samhället", skriver Kadyrov i ett inlägg på meddelandetjänsten Telegram.

Ropade "Allahu akbar"

Mannen ropade "Allahu akbar" i samband med dådet, enligt åklagare som hänvisar till vittnesmål. Motivet är inte klarlagt, uppger fransk polis, men en utredning om terrorbrott har inletts.

Mannen var en "IS-soldat", hävdar terrorrörelsens propagandaorgan Amaq, enligt den amerikanska organisationen Site som bevakar islamistiska gruppers webbtrafik.

Attacken ägde rum centralt i Paris på lördagskvällen i ett område fullt av barer och restauranger. Området ligger mellan två stora turistattraktioner, det gamla operahuset och konstmuseet Louvren.

ANNONS

Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och ropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier.

Polisen hyllas

Inrikesministern Gérard Collomb hyllar i ett twitterinlägg polisens snabba agerande.

President Emmanuel Macron säger att "Frankrike återigen betalar ett blodigt pris" och att landet inte kommer att "backa en tum för frihetens fiender". Även han hyllar polisen för att ha stoppat mannen.

Ett stort område spärrades av efter dådet. Chockade turister och Parisbor frågade sig vad som hänt.

- Jag satt på uteserveringen till ett kafé och hörde tre–fyra skott. Det gick väldigt fort, säger 47-åriga Gloria och fortsätter:

- Sedan kom bartendern ut och sade åt oss att gå in fort. Efteråt gick jag ut för att se vad som hände och såg en man ligga på marken.

ANNONS

De senaste tre åren har över 240 människor dödats i Frankrike i en rad islamistiska terrordåd.

TT-AFP

Fakta: Attacker i Frankrike

I januari 2015 dödades tolv personer i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer då en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive IS.

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna, som var de dödligaste i sitt slag i Frankrike.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

I april 2017 – bara några dagar före första omgången i det franska presidentvalet – klev en man ur sin bil på paradgatan Champs-Élysées i Paris och öppnade eld med automatvapen. En polis sköts ihjäl och ytterligare två skadades. IS tog på sig dådet.

I augusti 2017 körde en 36-årig man på sex franska soldater i Parisförorten Levallois-Perret. Två av soldaterna skadades allvarligt.

I oktober 2017 knivmördades två kvinnor av en man vid järnvägsstationen i Marseille. Mannen ropade enligt poliskällor "Allahu akbar" (Gud är större) medan attacken pågick.

ANNONS