"Väldigt många är rädda och har lämnat"

Över 200 skadades och minst två är döda. En av dem en svensk i 20-årsåldern. GP:s team rapporterar från det jordbävningsdrabbade Kos.

ANNONS
|

Skakade och chockade. Det är de återkommande orden som alla turister på Kos använder när de beskriver hur de känner dagen efter den kraftiga jordbävningen.

– Väldigt många är rädda och har lämnat, säger Ronja Eriksson från Uppsala.

LÄS MER: Svensk bland dödsoffren på Kos

Hon befinner sig på den grekiska ön Kos över sommaren för att säsongsarbeta som bartender. Baren hon arbetar på, Kyttaro, ligger på den välbesökta bargatan och alldeles i närheten av puben White Corner, där en svensk man i 20-årsåldern och en man från Turkiet dog.

– Det känns fortfarande skakigt i kroppen, säger hon.

ANNONS

Baren håller stängt

Hon sitter tillsammans med tre av sinakollegor vid ett bord utanför baren. Ställena intill White Corner håller stängt under fredagen och inga turister syns till.

– Vi håller inte öppet för partyfolk i kväll eftersomvi har förlorat två människor här, säger pubägaren Alis Paizanopoulos.

LÄS MER: Göteborgarna skakades av skalvet

Ronja Eriksson och hennes nederländske bartenderkollega, Max Roovers, befann sig vid baren inne på Kyttaro när byggnaden började skaka natten mot i går. Först förstod de inte vad som var på gång eftersom de aldrig varit med omnågon naturkatastrof tidigare.

– Först var det vibrationer, som om basen i musiken var väldigt hög. Sedan kändes det som att stå i lustiga huset på Gröna lund när golvet flyter runt, säger Ronja Eriksson.

Skrek: "tsunami, tsunami"

Men när glas och flaskor flög och krossades mot marken förstod de att det var allvar och läge att lämna byggnaden.

– Alla sprang runt, skrek, grät och ringde hem ute på gatan. Ingen visste vad de skulle göra eller vart de skulle ta vägen, säger Max Roovers.

De tog sig till det närliggande Eleftherias square (Frihetstorget) där de satt en stund.

– Då kom folk springande från hamnen och skrek: ”tsunami, tsunami”. Så vi sprang kanske någon kilometer mot bergen, säger Max Roovers.

ANNONS

– Vi var en väldigt stor grupp människor, fyller Ronja Eriksson i.

Kollegorna lämnar ön

Efter ett par timmar tog de sig tillbaka till deras bar där de också bor i lägenheter. Först vid klockan sju på morgonen gick de för att sova i några timmar. De berättar att de flesta av deras kollegor har lämnat ön på grund av jordbävningen. Självhar Ronja Eriksson bestämt sig för att stanna tills hennes sista dag, på onsdag.

– Första stora smällen har redan hänt så jag tror inte att det händer igen, säger hon.

I samma stund skakar marken till något och Ronja Eriksson och hennes vänner rusar direkt upp från stolarna. De väntar några sekunder innan de slår sig ner igen.

Äldre byggnader drabbade

Förutom puben White Corner har flera andra delar av centrala Kos drabbats. Framförallt äldre byggnader. Längs med hela kajen syns tydliga spår av naturkatastrofen i form av stora sprickor i marken. Och på Eleftherias square är den över tvåhundra år gamla moskén Defterdar hårt drabbad. Bland annat har minareten rasat sönder.

– Vi passerade här igår kväll och pratade just om hur vackert tornet var när det var upplyst. Det är jättesorgligt att se det förstört. Det är säkert många som kommer hit för att be, säger Stockholmsbon Gabriella Lilja som har stannat till med cykeln tillsammans med pojkvännen Sonny Feltsen för att ta en bild av den förstörda byggnaden.

ANNONS

De bor på ett hotell cirka en kilometer från platsen men kände tydligt av jordbävningen.

– Våra sängar är på hjul så det kändes som att de gled runt i rummet. Sen kom skalv nummer två och då var vi redan på väg ut, säger Gabriella Lilja.

Fortfarande i chock

När de såg hotellpoolen förstod de omfattningen av skalvet. De beskriver att minst två decimeter av vattnet var borta och att barnpoolen var nästantom.

– Vi är fortfarande chockade och har inte kunnat sova, säger Gabriella Lilja som tillägger att elen gick och vattnet slutade att fungera.

Hon la snabbt upp en bild på Facebook föreställande solstolar och soluppgången och informerade nära och kära att de är i säkerhet. De är väldigt tacksamma över att de inte var ute i centrum sent på natten.

– Vi har känt efterskalv hela dagen. Varje litet efterskalv känns väldigt otäckt och hjärtat bultar, säger Gabriella Lilja.

De berättar att de kommer att ta det väldigt lugnt under kvällen och sova tidigt.

– Mina tankar går till alla de greker och turkar som är beroende av turisterna. Jag hoppas att det kommer att gå bra för dem. Vi är ju bara turister som kan åka hem när vi vill, säger Gabriella Lilja och försvinner iväg på cykeln.

ANNONS

Fullsatta uteserveringer

Intill hamnen är de flesta uteserveringar fullsatta vid 22-tiden på fredagskvällen. Grekisk traditionell musik ljuder ur högtalarna på en av restaurangerna.

– Jag hoppas att du skriver något bra, säger en servitör till mig.

– Du vet, det är Gud som står bakom det. Det är inget vi kan göra, hinner han säga innan han försvinner iväg med menyn till nya gäster.

ANNONS