Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170914-storbritgrenfell-530175_se.gp_1.jpg
Demonstranter samlades utanför byggnaden där utredaren Martin Moore-Bick höll ett anförande när utredningen av branden i Grenfell Tower inleddes.

Utredning om höghusbrand inledd

Utredningen av den svåra höghusbranden i Grenfell Tower i London har inletts. Men förväntningarna på vad den ska leda fram till är blandade.

Utredningen "kan och ska ge svar på de trängande frågorna om ur en katastrof av det här slaget kunde inträffa i 2000-talets London", enligt Martin Moore-Bick, den pensionerade domaren som leder utredningen.

Han berättade i ett anförande i samband med att utredningen nu inletts att han känt bestörtning och sorg över branden den 14 juni, där minst 80 personer omkom. De boende var till stor del migranter och andra låginkomsttagare, och hittills har bara 58 av dödsoffren identifierats.

Omkring 600 personer har fått kristerapi efter branden.

- Mitt barnbarn är traumatiserat. Han såg bebisar kastas ut från tornet. Han kan inte sova, säger Marcia Haynes, vars dotter och barnbarn bor mitt emot den utbrända byggnaden.

Trängande frågor

Överlevande har krävt att någon från lokalsamhället ska ingå i hans utredningsgrupp, men Moore-Bick säger att det riskerar att skada hans opartiskhet.

Moore-Bick ska enligt uppdraget från premiärminister Theresa May utreda vad som orsakade branden och om något kunnat göras för att undvika den. Några trängande frågor handlar om den renovering som utfördes, där en ny fasadklädselanvändes på byggnaden för att förbättra isoleringen, förvandlat Grenfell Tower till en dödsfälla. Tester har visat att ämnet som användes är brandfarligt.

Drabbade skeptiska

Men förväntningarna på utredningen är blandade. Vissa av de drabbade säger att de inte har några större förhoppningar alls på den. Enligt Nancy Collins, som representerar några av dem, säger att en huvudpunkt är att man lyssnar på offren och människorna som bor i omgivningen.

- Och att deras farhågor blir centrala i själva undersökningsförfarandet. Det återstår att se huruvida det kommer att uppnås, säger hon enligt BBC.

En delrapport väntas vara klar någon gång i mars eller april.

Fakta: Höghusbranden i London

Grenfell Tower i North Kensington, en stadsdel i centrala London, började brinna den 14 juni. Elden spred sig snabbt uppåt genom husets 24 våningar.

Minst 80 människor befaras ha omkommit. Byggnaden ägs av kommunen och innehöll framför allt bostäder.

Det finns inga misstankar om att branden skulle ha anlagts med avsikt. Den började i ett kyl- och frysskåp.

2016 avslutades en omfattande renovering av Grenfell Tower, då byggnaden bland annat fick ny fasadklädsel och omgjort värmesystem. De nya fasadplattorna bestod av aluminiumskivor med plastmaterial emellan. Enligt expertis skulle det ha varit mindre brandfarligt med mineralmaterial mellan aluminiumskikten.

Flera hundra brittiska byggnader har liknande fasadplattor.

Kallor: BBC, The Guardian

Mest läst