Utbrytning i Katalonien skjuts fram

Katalonien kommer att utropa självständighet från Spanien – men inte ännu. Det meddelade regionpresident Carles Puigdemont i ett tal inför det regionala parlamentet i Barcelona i går kväll.

ANNONS
|

Efter Puigdemonts tal blev reaktionerna blandade i kammaren. Många såg besvikna ut, medan andra applåderade. Spaniens centralregering fastslog att den underförstådda självständighetsförklaringen var ”oacceptabel”. Experter anser att den hårt pressade Puigdemont försöker vinna tid.

GP:s Hanna Rydén svarar på tre frågor om vad som händer nu i Katalonien.

Vad var Carles Puigdemonts viktigaste budskap i talet?

Det var en enorm förväntan och ett stort säkerhetspådrag inför gårdagskvällens tal i det regionala parlamentet i Barcelona. Men när Carles Puigdemont väl tog till orda en timma senare än utlovat utropade han aldrig Katalonien som en självständig stat. Puigdemont sa att han anser att folkomröstningen den 1 oktober ger mandat att utropa Katalonien som en självständig stat och att regionen bör bli en egen republik men han skjuter självständighetsförklaringen på framtiden. Istället öppnar han för en dialog med Spanien.

ANNONS

Under talet fördömde han den spanska regeringens vägran att förhandla och gav en lång bakgrund till det katalanska självständighetssträvandet. Han kritiserade även ”våldsamma attacker” mot personer som röstade under folkomröstningen, som ogiltigförklarats av Spaniens författningsdomstol.

Vad händer nu?

Carles Puigdemont vill förhandla med centralregeringen i Madrid och vill prova en internationell medling för att lösa konflikten. Det är inte speciellt troligt att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ställer sig positivt till detta. Den spanska regeringen har vägrat att medla så länge den katalanska regeringen står fast vid att utropa självständighet.

Regeringskällor säger till den spanska dagstidningen El Pais att Puigdemonts tal kan ses som en självständighetsförklaring. Rajoy och hans minoritetsregering kan därför komma att vidta åtgärder och tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen. Artikeln, som aldrig har tillämpats tidigare, innebär att regeringen kan upphäva Kataloniens självstyre.

Hur påverkas säkerhetsläget och ekonomin i Katalonien?

Om konflikten i Katalonien trappas upp eller om situationen lugnar ner sig beror mest på hur centralregeringen svarar på Carles Puigdemonts tal. Bedömer de talet som en självständighetsförklaring och tar till artikel 155 finns det risk för sammandrabbningar mellan den spanska polisen och självständighetsivrare. Men frågan är om den spanska regeringen kommer att ta till med hårdhandskarna i det här läget? Puigdemont var noga med att understryka att Kataloniens väg till självständighet måste vara demokratisk och fredlig.

ANNONS

Hur den politiska och sociala situationen utvecklar sig i Katalonien får konsekvenser för det ekonomiska läget. Regionen har redan drabbats ekonomiskt av att storbankerna Banco Sabadell och Caixabank i förra veckan beslutade om att flytta sina huvudkontor till andra ställen i Spanien. Flera andra företag har följt efter, däribland energibolaget Gas Natural Fenosa.

ANNONS