USA vill minska stöd till FN-operationer

USA:s nya regering flaggar för sänkt ekonomiskt bidrag till FN:s fredsbevarande operationer. Det kan få förödande konsekvenser i flera afrikanska länder, varnar kritiker.

ANNONS
|

Washingtons nya FN-sändebud Nikki Haley har inlett en långtgående översyn av FN:s fredsbevarande verksamhet som sannolikt kommer att leda till att flera operationer avslutas eller bantas, säger diplomater.

I veckan har hon klargjort i enskilda möten med ambassadörer till FN:s säkerhetsråd att USA prioriterar neddragningar till de fredsbevarande operationerna. Haley är skeptisk till många av de 16 pågående insatserna, säger diplomater i FN.

USA har få egna FN-soldater men är den i särklass största bidragsgivaren till operationerna. Washington står för 29 procent av årets budget på 68 miljarder kronor. Haley vill minska den andelen till under 24 procent, sade hon i en utfrågning i senaten i veckan. Om budgeten ska bibehållas får andra länder kliva in.

ANNONS

Stopp i Haiti?

Det finns ingen lista över operationer som ska läggas ner men diplomater säger att uppdragen i Haiti och Liberia troligen kommer att stoppas snabbt.

För stunden välkomnar diplomater USA:s granskning och håller med om att vissa FN-insatser visserligen bedrivs i politiskt svåra miljöer såsom Haiti, Cypern eller Kosovo men där det inte råder någon större konfliktrisk.

I senaten ifrågasatte Haley en FN-operation i Sydsudan på grund av motstånd från president Salva Kiirs regering, fastän omkring 200000 civila bor på FN-baser i landet.

Det måste finnas tydliga reträttstrategier, underströk hon, och nya operationer ska bara godkännas om det finns goda förutsättningar redan från början.

- Vårt mål borde vara att gå in, bevara freden, se till att den befästs och sedan sticka, sade hon.

Översynen kan få svåra följder för Afrika, där nio av de 16 insatserna pågår.

"Dödsdom" för tusentals

Den största och dyraste FN-insatsen är Monusco i Kongo-Kinshasa med 22000 anställda. Den har pågått i 18 år och har en årlig budget på över 10 miljarder kronor, något som nu kan förändras.

ANNONS

FN:s och Afrikanska unionens gemensamma styrka Unamid i regionen Darfur i Sudan pekas också ut som dyr och ineffektiv eftersom landets regering flera gånger har förhindrat dess verksamhet.

Analytikern Aditi Gorur säger att minskat stöd till FN-operationerna i Sydsudan, Kongo, Centralafrikanska republiken och Mali "sannolikt skulle innebära en dödsdom för tusentals människor och skulle omintetgöra en hel del steg som har kunnat tas mot fredsavtal".

FN-operationer är dessutom en väldigt bra affär för USA, anser Gorur, som är chef vid fredsforskningsinstitutet Stimson Center i Washington.

- De gynnar nationens intresse genom att verka för fred och stabilitet, till en bråkdel av den kostnad som USA skulle behöva stå för på egen hand.

Fakta: De bidrar mest

De länder som ger mest till FN:s fredsoperationer (procent):

1. USA 28,5

2. Kina 10,3

3. Japan 9,7

4. Tyskland 6,4

5. Frankrike 6,3

6. Storbritannien 5,8

7. Ryssland 4

8. Italien 3,7

9. Kanada 2,9

10. Spanien 2,4

16. Sverige 1,0

Fotnot: Sammanlagt uppgår budgeten för 1 juli 2016–30 juni 2016 till motsvarande 68 miljarder kronor. USA:s andel utgör 19,4 miljarder kronor.

Källa: FN

ANNONS