Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha på mötet i Vancouver, Kanada.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  USA uppmanar till fortsatt press på Nordkorea

  USA uppmanar världen att bibehålla trycket på Nordkorea, när ministrar och tjänstemän från 20 länder träffas i kanadensiska Vancouver för att diskutera konflikten på Koreahalvön. Sverige deltar i mötet för att främja en diplomatisk lösning.

  - Vi måste höja kostnaderna för regimens beteende tills dess att Nordkorea kommer till förhandlingsbordet för trovärdiga samtal, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson enligt Reuters.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Japans utrikesminister Taro Kono varnar för att låta sig charmas av att Nordkorea inför stundande vinter-OS i Sydkorea för direkta samtal med grannen.

  - Det är inte dags att lätta på trycket, eller att belöna Nordkorea. Det faktum att Nordkorea går med på dialog kan tolkas som ett bevis på att sanktionerna fungerar, sade Kono.

  Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-wha höll en lägre profil, men betonade vikten av att efterfölja sanktionerna, rapporterar AFP.

  Positiva steg

  Sverige är inbjudet på mötet för sina särskilda kunskaper om Nordkorea samt för goda relationer med de bägge länderna på Koreahalvön. Värdar för mötet är Kanada och USA.

  - Mötet handlar om att föra diskussioner om sanktionerna mot Nordkorea, men också hur vi ska hitta en diplomatisk lösning. Ett krig vore förödande, säger kabinettssekreterare Annika Söder på UD, som representerar Sverige på mötet.

  Till skillnad från den japanske utrikesministern ser hon det som positiva steg att Nordkorea kommer att delta i vinter-OS, och att länderna inrättat en militär, het linje. Men två nyckelspelare, Kina och Ryssland, har nobbat mötet.

  - Det som bekymrar många är att Kina och Ryssland inte är här. De sanktioner som finns är de hårdaste någonsin, men de blir inte effektiva om inte alla fullföljer dem.

  Stoppa smugglingen

  En fråga är hur man ska stoppa smugglingen av bland annat råolja till Nordkorea. I dag kan fartyg som misstänks bryta mot sanktionerna stoppas i hamn, men USA vill göra det möjligt att stoppa fartyg även till havs.

  - Det är viktigt att det sker i så fall under lugna former, säger Annika Söder.

  Något gemensamt uttalande kommer inte från mötet.

  - Men det blir ett nytt fokus på frågan, som måste efterföljas av kontakter med dem som inte var här. Och inte minst att lyfta frågan i FN:s säkerhetsråd igen – det är viktigt att det finns en enighet i säkerhetsrådet, så att inte Kina och Ryssland går åt ett annat håll än USA.