En robot skjuts upp från flygbasen Vandenberg i Kalifornien vid ett tidigare test. Arkivbild.
En robot skjuts upp från flygbasen Vandenberg i Kalifornien vid ett tidigare test. Arkivbild.

USA testar robotförsvar efter Nordkoreahot

Den amerikanska armén kommer för första gången att försöka skjuta ned en interkontinental ballistisk robot. Testet genomförs sedan spänningarna med Nordkorea ökat.

ANNONS
|

Testet är planerat att genomföras på tisdag, då ett mål som ska efterlikna en interkontinental robot skjuts upp från Marshallöarna i Stilla havet. Flygbasen Vandenberg i Kalifornien ska sedan försöka skjuta ned "roboten" med hjälp av ett markbaserat system.

Systemet, som kallas GMD, bygger på att en raket skjuts upp i rymden. Där släpper den i från sig en "dödsfarkost" som i sin tur ska träffa och slå ut en inkommande robot med hjälp av sin rörelseenergi.

Det amerikanska robotförsvaret har tidigare bara försökt skjuta ner medeldistansrobotar, som färdas långsammare än interkontinentala varianter. Hittills har nio av sjutton försök sedan 1999 lyckats, varav de senaste tre misslyckats. Försvarshögkvarteret Pentagon har beskrivit försöken som att träffa en kula med en annan kula, fast i högre fart.

ANNONS

Testen ska ses i ljuset av att Nordkorea försöker utveckla interkontinentala robotar som ska kunna nå USA:s fastland med kärnvapenstridsspetsar. I dag har USA 36 GMD, och i slutet av året kommer systemet att ha byggts ut till 44, uppger Pentagon. Försvarshögkvarteret begär också mer pengar för att utveckla landets robotförsvar.

TT-AFP

Fakta: USA:s robotförsvar

USA:s robotförsvarsmyndighet MDA, som ligger under försvarsdepartementet, utvecklar och testar robotförsvarssystem som ska skydda USA och dess allierade.

När det gäller att upptäcka och följa hot används land-, havs-, fartygs- och satellitbaserade radar- och spårningssystem.

För att skjuta ned inkommande större robotar används GMD, som påbörjades som Ronald Reagans rymdkrigslösning på 1980-talet. Idén är att skjuta upp en raket i rymden som släpper i från sig ett 1,5 meter stort föremål som styr in i en inkommande robots bana. USA ska bygga ut sitt system till 44 från dagens 36.

USA har också Aegissystemet och THAAD-batterier. För kortdistansrobotar, raketer och kryssningsrobotar finns också Patriotsystemet.

Källor: Time , USA:s försvarsdepartement, MDA

ANNONS