Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

USA:s senat granskar ryssanklagelserna

Underrättelseuppgifterna om Moskvas inblandning i valet i november och möjliga band till amerikanska partier väcker "allvarlig oro" i USA:s senat. Nu ska senatens underrättelseutskott utreda de senaste uppgifterna om ryskt spionage.

ANNONS
|

Utredningen, som stöds av både demokrater och republikaner, kan leda till att tjänstemän både i avgående presidenten Barack Obamas styre och tillträdande Donald Trumps, kan tvingas vittna.

Underrättelsetjänster i USA anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att ha beordrat ett försök att blanda sig i valet för att stödja Trump och skada motståndaren Hillary Clintons kampanj.

Trump, som tillträder i nästa vecka, har upprepade gånger tillbakavisat påståenden om att Moskva hjälpte honom till segern i presidentvalet. Han har också jämfört amerikansk underrättelsetjänst med Nazityskland för att ha läckt analyser till medier för att underminera honom.

ANNONS

Det är dock inte klarlagt vem som läckt uppgifterna han syftar på. USA:s nationella underrättelsechef James Clapper har sagt att han inte tror att USA:s spionväsende ligger bakom läckan.

Enligt utskottet, förkortat SIC, kommer det mesta av utredningsarbetet att göras utan offentlig insyn.

"Utskottet kommer att följa underrättelseuppgifterna vart de än leder. Vi kommer att genomföra utredningen snabbt, och det kommer att bli rätt", förklarar SIC.

ANNONS