Amerikanska militärfordon i utkanten av den syriska staden Manbij.
Amerikanska militärfordon i utkanten av den syriska staden Manbij.

USA:s militär förstärker inför svår offensiv

Ytterligare omkring 400 amerikanska marksoldater har anlänt till Syrien inför den kommande offensiven för att återta staden al-Raqqa, "huvudstad" för extremiströrelsen IS. Men offensiven är en politiskt och militärt mycket känslig och svår fråga.

ANNONS
|

- Det här är ju väldigt labilt med politiskt mycket svåra överväganden. Det var ju labilt redan i Mosul i Irak men det här verkar ju vara ännu mera komplicerat, framför allt genom den turkiska upphängningen på kurderna och genom att syriska regeringstrupper och motståndsmän möjligen ska göra samma uppgifter, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, till TT.

ANNONS

När många, och annars gentemot varandra fientliga aktörer, är inblandade finns militära risker. I den syriska staden Manbij, ett tiotal mil nordväst om al-Raqqa och väster om floden Eufrat, patrullerar redan bepansrade amerikanska militärfordon med sitt lands vajande flagga. De är där för att avskräcka turkiska, syriska och kurdiska trupper från att råka i luven på varandra.

Skjuta på varandra

Den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu säger återigen att den USA-allierade kurdiska milisen YPG måste hålla sig öster om Eufrat, och om de påträffas vid Manbij så kommer "vi att slå till mot dem".

Ibrahim Kalin, talesperson för turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, säger att det ännu inte är klart vem eller vilka som ska attackera al-Raqqa, eller hur, men att förhandlingar pågår.

Inför Mosul-offensiven lyftes farhågor över att tidigare motståndare plötsligt ska samarbeta. Inför attacken mot al-Raqqa är läget ännu mer komplicerat, med helt annan turkisk och rysk inblandning samt att syriska regeringsstyrkor och fientliga rebeller kanske plötsligt ska slåss mot samma motståndare.

- Är de inne i samma uppgift är ju risken att de börjar skjuta på varandra, absolut, säger Hallenberg.

ANNONS

Ge flexibilitet

En talesperson för den USA-stödda rebellgrupperingen SDF säger att al-Raqqa kan vara belägrad inom "några veckor".

USA:s utrikesminister Rex Tillerson ska vara värd för ett möte i Washington med 68 deltagande länder den 22–23 mars för att diskutera nästa steg i kampen mot IS, rapporterar Reuters.

USA har nu även förstärkt med ytterligare cirka 400 soldater i Syrien. Det är en artillerienhet från marinkåren med 15,5 centimeters haubitsar. Till det kommer infanterisoldater för skydd samt underhållssoldater.

Större eldkraft

Sedan tidigare finns cirka 500 USA-soldater i Syrien. Den nya styrkan ska samarbeta med USA:s allierade och inte strida vid fronten. Inför den kommande offensiven ska de ge de amerikanska styrkorna mer flexibilitet att agera snabbt utan att först behöva hämta in godkännande av försvarshögkvarteret Pentagon, rapporterar al-Jazeera.

En amerikansk militärkälla säger att förstärkningen ger möjlighet till artillerield oavsett väderförhållanden. Taktiken är samma som inför offensiven mot IS i Mosul.

Jan Hallenberg ser förstärkningen som logisk, med tanke på president Donald Trumps löfte att krossa IS.

- Eldkraften för dem som attackerar blir ju större. Dels med artilleriet men med amerikanska soldater på marken blir det väl också lättare att också skicka in drönare, bombplan och andra stridsflygplan.

ANNONS

TT-Reuters

Fakta: al-Raqqa

al-Raqqa är en av Syriens 14 provinser.

Provinshuvudstaden, som också heter al-Raqqa, är ett av jihadiströrelsen IS starkaste fästen och beskrivs ibland som dess inofficiella huvudstad. Staden grundades på 200-talet före Kristus och har enligt den senaste folkräkningen omkring 220000 invånare.

I mars 2013 intog jihadister från Jabhat Fatah al-Sham, dåvarande al-Nusrafronten, som har eller har haft anknytning till al-Qaida, och andra grupper staden och förklarade att den var under deras kontroll.

I januari 2014 tog IS kontroll över hela staden, och terrorgruppen mördade bland annat misstänkta anhängare till den syriska regimen. Stadens shiamoskéer och kristna kyrkor förstördes. Den kristna befolkningen, som utgjorde runt tio procent av stadens invånare, har till största delen flytt.

Alla medier utom de IS-kontrollerade är förbjudna i al-Raqqa, därför går det vanligtvis inte att gå att få uppgifter inifrån staden verifierade.

ANNONS