Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ett ryskt örlogsfartyg avfyrar en kryssningsmissil mot mål i Syrien från södra Kaspiska havet. Denna bild är från den 7 oktober.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  USA: Ryska robotar träffade Iran

  Enligt CNN har flera ryska kryssningsmissiler som avfyrats mot syriska mål kraschlandat i Iran.

  Kryssningsmissilerna har avfyrats från ett ryskt örlogsfartyg, uppger källor för CNN.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det är inte känt var i Iran missilerna landade. Enligt CNN finns de ryska fartygen i södra Kaspiska havet, vilket gör att den troliga inflygningsrutten går över både Iran och Irak. Minst fyra missiler ska ha kraschlandat i Iran på väg mot Syrien.

  Enligt CNN uppges det i amerikanska underrättelserapporter att byggnader skadats och att civila kan ha kommit till skada.

  Den amerikanska militära underrättelsetjänsten uppger att fartygen har avfyrat en ny typ av kryssningsmissil, som kallas Kaliber. Det är första gången den används i strid.

  Ryska försvarsministeriet har reagerat kraftfullt på uppgifterna från CNN, och har postat en kommentar på Facebook:

  "Till skillnad från CNN så citerar vi inte anonyma källor, vi visar våra avfyrningar av missiler och dess träffar av sina mål i realtid. Hur obehagligt och oväntat det än må vara för våra kollegor i Pentagon och Langley, så träffade våra målsökande vapen riktade mot ISIS infrastruktur sina mål."

  Nato har tidigare under torsdagen uttryckt oro över Rysslands upptrappade militära aktivitet i Syrien, genom uttalande av Natochefen Jens Stoltenberg.

  Samtidigt är försvarsalliansen redo att skicka styrkor till Turkiet.

  På väg in till ett möte mellan Natoländernas försvarsministrar i Bryssel sade Jens Stoltenberg att Nato ska diskutera den senaste utvecklingen i Syrien och vad den betyder för medlemsländernas säkerhet.

  - Detta är särskilt relevant i ljuset av de ryska flygplanens senaste kränkningar av Natos luftrum, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP.

  Ryssland har de senaste dagarna intensifierat sina anfall mot olika rebellgrupper i Syrien. I en massiv insats med stridsflyg och kryssningsrobotar har Ryssland gett understöd när regeringstrogna trupper på marken i Syrien försökt återta kontrollen över viktiga områden i de västra delarna av landet.

  Men i samband med flyganfallen har Ryssland också inkräktat på turkiskt luftrum, vilket har lett till starka protester från både Nato och Turkiets regering.

  Enligt Stoltenberg är Nato redo att skicka styrkor till Turkiet för att försvara sin allierade.

  – Nato är redo och i stånd att försvara alla allierade, inklusive Turkiet, mot alla tänkbara hot, sade han.

  Ryssland försvarar sin insats i Syrien och säger att landet vill bibehålla sin goda relation med Turkiet.

  – När det gäller det ryska flygvapnets operation i Syrien så bidrar våra åtgärder för att skydda Syrien till att säkerställa stabilitet och säkerhet i regionen, sade president Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov, enligt nyhetsbyrån Reuters.

  Turkiet har hävdat att bara ett fåtal av den senaste tidens ryska anfall i Syrien har riktats mot extremistiska Islamiska staten (IS). Men Ryssland uppger att kryssningsrobotar som i onsdags avfyrades från stridsfartyg i Kaspiska havet träffade vapenfabriker, kommandocentraler, ammunitionsförråd och träningsläger tillhörande IS, skriver Reuters.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.