Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Pyongyang i onsdags.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  USA redo ge säkerhetsgarantier till Nordkorea

  USA är redo att ge Nordkorea säkerhetsgarantier förutsatt att landet väljer att verkligen skrota sina kärnvapen, säger utrikesminister Mike Pompeo. Han viftar också med ekonomiska morötter framför näsan på Pyongyang.

  USA kräver total, kontrollerbar och oåterkallelig kärnvapenavrustning. Det är ett pris som Nordkorea hittills inte varit berett att betala, utan har i stället sett kärnstridsspetsarna som yttersta garant för regimens fortlevnad.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men nu har islossningen inför mötet mellan ländernas ledare Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni lett till rena vårvädret i relationerna, och i helgen lovade Nordkorea skrota sin anläggning för provsprängningar av kärnvapen i slutet av maj – någon som Trump tackade och bockade för och kallade en "vänlig gest!".

  "Vårt glödande hopp"

  Pompeo har två gånger träffat Kim och i en intervju med Fox News kallar han nordkoreanen för välinformerad, påläst och målmedveten. Utrikesministern säger också att han är "övertygad" om att Kim har samma mål som USA.

  - Vi kommer att tvingas ge säkerhetsgarantier, helt klart. Det har varit den balansakt som väntat i 25 år, säger Pompeo.

  - Våra ögon är vidöppna när det gäller riskerna, men det är vårt glödande hopp att ordförande Kim vill få till en strategisk förändring, fortsätter han.

  Ekonomiska morötter

  Nordkoreas ekonomi är mycket illa eftersatt och fortfarande finns problem med hunger i landet, enligt FN.

  Och för att locka Pyongyang lyfter Pompeo också möjligheten av tunga amerikanska investeringar i Nordkorea – vad gäller energisektorn, infrastruktur, teknologi och jordbruk – om ett eventuellt avtal faktiskt visar sig hålla.

  - Att arbeta med dem för att utveckla infrastruktur, alla de saker som det nordkoreanska folket behöver, kapaciteten för amerikanskt jordbruk att stötta Nordkorea så att de kan äta kött och få hälsosamma liv, säger Pompeo.