Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

USA: Nordkorea ber om krig

FN:s säkerhetsråd har inlett ett krismöte med anledning av Nordkoreas kärnvapentest och den eskalerande retoriken i området. Den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley säger att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ber om krig", enligt TT.

Säkerhetsrådet inledde sitt möte i New York vid 16-tiden svensk tid. Redan innan det tog fart har länder fördömt Nordkoreas kärnvapensprängning i hårda ordalag.

Men USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skärper tonen ytterligare och säger nu att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un "ber om krig".

– USA:s tålamod är inte oändligt. Vi måste vidta de starkaste möjliga åtgärderna mot Nordkorea i FN:s säkerhetsråd, säger Haley.

LÄS ÄVEN: Sydkorea: Nordkorea förbereder ny robot

Stärker robotförsvar

Sydkorea ska stärka sitt försvar med ytterligare fyra enheter av det omstridda amerikanska robotförsvarssystemet THAAD, säger Sydkoreas försvarsdepartement. På militärbasen i Seongju 30 mil norr om huvudstaden Seoul finns redan i dag två stycken THAAD-enheter.

Beskedet väntas skapa ytterligare spänningar i regionen, eftersom Kina har kritiserat installationen av robotskölden hårt, med motiveringen att systemet underminerar säkerheten i regionen.

Enligt Sydkoreas försvarsdepartement finns det även tecken på att Nordkorea förbereder ännu en robotuppskjutning, men utan att ange när det i så fall skulle kunna ske.

LÄS ÄVEN: Analys: Ödesdigra avgöranden för Trump

Övade angrepp

Sydkorea har även genomfört en militärövning med ballistiska robotar som svar på Nordkoreas senaste kärnvapentest. I övningen simulerades en attack mot ett område i Nordkorea där landet testat kärnvapen. Militären anföll "utsedda mål i östkinesiska havet", enligt nyhetsbyrån Yonhap, som citerar militären. Distansen till det simulerade målet var densamma som till testanläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea.

Fördömanden mot Nordkoreas kärnvapenprovsprängning fortsätter att strömma in, även från landets närmaste allierade Kina som varnar Pyongyang för att genomföra fler robotuppskjutningar.

– Nordkoreas upprepade kärnvapen- och robottester har placerat Kina i en allt svårare position, säger Shi Yinhong, chef för centret för Amerikastudier vid Renminuniversitetet i Peking.

Även Ryssland har i ovanligt starka ordalag krävt ett stopp för "provokativa åtgärder som destabiliserar situationen".

LÄS ÄVEN: Sydkorea övar på robotattack mot Nord

Spricka i relationen

Samtidigt har konflikten öppnat en spricka i den viktiga relationen mellan USA och Sydkorea, sedan USA:s president Donald Trump på söndagen kritiserade sin sydkoreanske kollega Moon Jae-In.

"Som jag har sagt till dem så fungerar inte deras sätt att försöka blidka Nordkorea, de förstår bara en sak!", skrev han på Twitter.

– Det här antyder att han (Trump) sätter så litet värde på relationerna just nu att han är villig att offentligt angripa sin partner i Seoul, säger analytikern John Delury vid Yonseiuniversitetet i Sydkorea.

"Massiv militär respons"

USA varnade i går för att hot från Nordkorea kommer att besvaras med full kraft.

– Alla hot mot USA, och USA:s territorier inklusive Guam, och våra allierade kommer att besvaras med massiv millitär respons, en respons som både är effektiv och massiv, sade USA:s försvarsminister James Mattis efter ett möte i nationella säkerhetsrådet med president Trump.

LÄS ÄVEN: Militärt svar allt troligare

 

Fakta: Fission och fusion

Kärnvapen finns i två olika varianter, vätebomber och "vanliga" atombomber.

Enkelt uttryckt innebär en atombomb att man utlöser fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. En vätebomb bygger på att fissionen i sin tur startar fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor.

Fission är också processen som utnyttjas i världens kärnkraftverk, men då i kontrollerad form. Fusionen har mänskligheten ännu inte lyckats bemästra för energiproduktion.

USA har genomfört flest atomprov i världen, drygt 1 000 under åren 1945–1992. Även Sovjetunionen och Frankrike utförde många hundra provsprängningar fram till 1990-talet.

Storbritannien och Kina är också erkända kärnvapenmakter sedan decennier tillbaka, medan Israel tros ha utvecklat sådana vapen i hemlighet.

Förutom Nordkorea utfördes de senaste officiellt erkända provsprängningarna i världen av de relativt nya atomvapenmakterna Indien och Pakistan 1998.

Fakta: Senaste kärnvapentestet

Efter mystiska jordskalv i Nordkorea tidigt i söndags morse svensk tid bekräftade en nordkoreansk nyhetssändning att provsprängningar genomförts med "total framgång".

Enligt nyhetssändningen handlade det om en kompakt bomb som ska kunna få plats i en interkontinental robot – underförstått: kan nå USA.

Japans utrikesminister Taro Kono sade i statliga NHK:s tv-sändning att "vi har dragit slutsatsen" att skakningarna utlösts av en atombomb.

Bedömningarna av kraften i laddningen har varierat, men enligt Sydkorea hade den en styrka på 50 kiloton. Vilket i så fall skulle göra den fem gånger kraftfullare än det senaste testet i september förra året och mer än tre gånger starkare än Hiroshimabomben över Japan under andra världskriget.

Även om det anses klart att det var en atombomb är steget långt från en "enkel" sådan, en fissionsbomb, till en mer avancerad termonukleär laddning, en vätebomb.

Läs mer om Nordkoreakrisen
Mest läst