USA lämnar Parisavtalet

President Trump tar USA ur Parisavtalet mot klimatförändringar, uppger nyhetssajten Axios enligt Reuters. Uppgifterna bekräftas av CBS reporter i Vita huset.

ANNONS
|

Trots ihärdiga försök lyckades inte andra G7-länder i förra veckan övertyga Donald Trump om att ställa sig bakom Parisavtalet. Enligt nyhetssajten Axios tar president Donald Trump ur USA ur Parisavtalet mot klimatförändringar.

Klimatskeptikern Scott Pruitt, som tidigare utsetts till att leda miljömyndigheten EPA, ska enligt Axios vara en av dem som informerats.

Just nu arbetas en plan fram för hur USA ska lyckats ta sig ut klimatavtalet av ett litet team där Scott Pruitt också ingår. Nu överlägger de om de ska inleda ett formellt utträda, vilket kan ta tre år, eller om de ska gå ur FN:s underliggande globala pakt för att hejda klimatförändringarna som slöts i Paris 2015. Uppgifterna bekräftas av CBS reporter i Vita huset.

ANNONS

LÄS MER:Trumps minister vill omförhandla Parisavtal

Högre prioritet på ekonomi

Med det nya beslutet tar Donald Trump ett stort kliv från föregångaren Barack Obamas klimatpolitik. Enligt sajtenskickar man samtidigt en signal till omvärlden om att USA kommer att prioritera ekonomi framför klimat.

Parisavtalet skrevs under 2016 av ledare från länder över hela världen. Syftet med Parisavtalet är att begränsa och motverka klimatförändringarna som människan gjort sig skyldig till.

-Jag tänker inte uppmana USA:s president att lämna Parisavtalet. Jag kommer att säga att vi behöver omförhandla det, har Rick Perry, USA:s energiminister, tidigare sagt vid en konferens i New York.

Donald Trump kritiserade under valrörelsen Parisavtalet men har efter tillträdet i Vita huset inte gett något klart besked. Nyligen sade Vita husets talesman Sean Spicer att Parisavtalet fortfarande är föremål för diskussion inom regeringen.

"Väldigt allvarligt"

EnligtChristian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers i Göteborg, är Trumps beslut väldigt allvarligt.

-Det är naturligtvis jättetråkigt att USA inte vill driva en aktiv klimatpolitik. Det faktum att man har en president och en politisk ledning som inte vill något är väldigt allvarligt, säger Christian Azar, professor i hållbara energi- och materialsystem på Chalmers i Göteborg till TT.

Även Centerpartiets partiledare Annie Lööf uppger i ett uttalande att beslutet är allvarligt.

ANNONS

- Det här är ytterst allvarliga uppgifter för såväl planeten som för det globala miljö- och klimatarbetet, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf och fortsätter:

- Europas roll blir nu än viktigare i processen att upprätthålla en fortsatt hög ambitionsnivå i arbetet med att minska utsläppen och hålla nere uppvärmningen. Den svenska regeringen har nu ett ansvar för att Sverige även fortsättningsvis spelar en viktig roll i det arbetet.

Fakta: Parisavtalet

Det globala klimatavtalet förhandlades fram i december 2015 när Frankrike stod värd för det återkommande globala klimattoppmötet. Avtalet slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid, och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska.

Ländernas nationella klimatplaner ska uppdateras vart femte år från 2020 och globala översyner av det internationella klimatarbetet ska göras vart femte år med start 2018.

Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med 100 miljarder dollar årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat avtalet, däribland USA, trädde det i kraft den 4 november 2016.

Källa: FN

ANNONS