USA:s utrikesminister Rex Tillerson, till vänster, tillsammans med Kinas president Xi Jinping under ett möte i Peking på lördagen.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson, till vänster, tillsammans med Kinas president Xi Jinping under ett möte i Peking på lördagen.

USA i trevare med Nordkorea

USA har öppnat kommunikationskanaler med Nordkorea och undersöker om regimen är redo att föra samtal om att ge upp sitt kärnvapenprogram, enligt den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson.

ANNONS
|

- Vi sonderar, så håll er uppdaterade, säger Tillerson efter att han haft överläggningar i Peking med president Xi Jinping och ett antal kinesiska toppdiplomater.

Samtalen är ett led i förberedelserna inför USA:s president Donald Trumps besök i Peking i november. Men en stor del av överläggningarna har också handlat om Nordkorea.

- Vi befinner oss inte i ett mörkt läge, i någon blackout. Vi har några stycken, tre kanaler öppna till Pyongyang, säger Tillerson.

ANNONS

Nordkoreanskt ointresse

- Vi kan prata med dem, vi pratar med dem, fortsätter han.

Men enligt amerikanska UD i Washington har intresset hittills varit noll från Pyongyang.

- Nordkorea har inte indikerat att de är har något intresse av eller är redo för samtal om kärnvapennedrustning, säger talespersonen Heather Nauert.

Tidigare rapporterade sydkoreansk tv att flera robotar ska ha flyttats från en anläggning i de norra delarna av den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Agera på årsdagen?

Tv-kanalen KBS citerade då anonyma källor inom underrättelsetjänsten som säger att Sydkorea och USA har sett hur robotar har transporterats iväg. Det kan röra sig om både medeldistansrobotar och långdistansrobotar, men anläggningen är inriktad på att bygga robotar av den senare typen.

Sydkorea har tidigare uttryckt oro över att Nordkorea kommer att agera på något sätt i samband med årsdagen av kommunistpartiets grundande den 10 oktober eller vid Kinas kommunistpartis kongress den 18 oktober.

ANNONS
TT-Reuters-AFP

Fakta: Nordkorea

Världen har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen, och straffas därför av omvärlden.

Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Efter fortsatta brott mot de resolutionerna klubbade FN:s säkerhetsråd nyligen igenom nya beslut som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av olja och andra fossila bränslen begränsas. Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un hävdar att atomvapen är det enda sättet för landet att skydda sig mot USA.

På senare tid har läget trappats upp i takt med ett hotfullt ordkrig mellan Washington, Tokyo, Seoul och Pyongyang. Robotuppskjutningar har gjorts i området från båda sidor, och den 3 september genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Nordkorea är en kommunistisk diktatur och betraktas som ett av världens mest slutna länder. Majoriteten av de cirka 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

ANNONS