USA i FN: Tvåstatslösning gäller

Ingen vet vad president Donald Trump har i bakhuvudet när han svävar på målet om en tvåstatslösning för Israel och Palestina. Ändå hörs jubel från Israel medan palestinier och araber våndas.

ANNONS
|

På onsdagen, med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid sin sida i Vita huset, meddelade Trump att hans regering tittar på både en tvåstats- och en enstatslösning för Israel och de palestinska områdena. Han sade sig kunna leva med båda alternativen:

- Jag gillar den lösning som båda parter kommer överens om.

Det har kunnat tolkas som avvikelse från fastslagna amerikanska doktrinen; i decennier har USA, under såväl demokratiska som republikanska presidenter, stöttat en tvåstatslösning.

ANNONS

Stor framgång

Ultranationalisterna i Netanyahus högerregering tolkar Trumps ordval som att vägen ligger öppen för annektering av palestinska områden på den ockuperade Västbanken.

- Den palestinska flaggan har halats från masten och den israeliska har ersatt den, säger utbildningsminister Naftali Bennett från det religiös-nationalistiska partiet Det judiska hemmet.

Den förmodat ändrade amerikanska linjen hyllas i israeliska medier som en stor framgång. Enligt Michael Oren, en viceminister i Netanyahus kansli, kunde Israel inte ha hoppats på ett bättre uttalande från Trump.

Nytt (?) besked

I ett försök att räta ut frågetecken slår USA:s FN-sändebud Nikki Haley fast att det är en tvåstatslösning som gäller för USA:s del.

- Vi stöder absolut en tvåstatslösning, men vi tänker också utanför boxen, sade hon efter ett möte under torsdagen i FN:s säkerhetsråd, rapporterar AFP och Reuters.

Det budskapet värmde säkert Ahmed Abul Gheit, Arabförbundets generalsekreterare, som upprepat kravet på en tvåstatslösning.

ANNONS

- Det krävs en genomarbetad och rättvis lösning baserad på en tvåstatslösning och upprättandet av en självständig palestinsk stat, sade han efter ett möte med FN-chefen António Guterres i Kairo, och underströk att en sådan lösning måste bygga på 1967 års gränser.

TT-AFP-Reuters

ANNONS