USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.
USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.

USA hotar Turkiet med nya sanktioner

USA är redo att införa nya sanktioner mot den redan hårt prövade turkiska ekonomin om inte den gripne amerikanske pastorn Andrew Brunson släpps, meddelar finansminister Steve Mnuchin.

ANNONS
|

- Vi har belagt flera av deras ministrar med sanktioner. Vi har mer som vi planerar att göra om de inte släpper honom snabbt, sade Mnuchin på ett tv-sänt regeringssammanträde med president Donald Trump.

Vid mötet sade också Trump att Turkiet inte har varit en riktigt god vän, och att Brunson är "helt oskyldig".

Ankara har hamnat på en komplicerad diplomatisk kollisionskurs med Washington, där de båda länderna har infört tullar mot varandra.

ANNONS

- Vi kan lösa de här frågorna med Förenta staterna väldigt lätt, men inte med den inställning som råder just nu, sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på torsdagen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet, greps i oktober 2016. Han anklagas för samröre med Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. Turkiet skyller den misslyckade kuppen 2016 på rörelsen och dess ledare Fethullah Gülen, som lever i exil i USA.

TT

Fakta: Relationen mellan Ankara och Washington

Turkiet och USA är både medlemmar i försvarsalliansen Nato och har en lång historia av militärt och politiskt samarbete. De senaste åren har relationen dock försämrats avsevärt, av en rad olika anledningar.

Regeringen i Ankara vill att USA ska lämna ut den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som Erdogan anklagar för att ha orkestrerat kuppförsöket 2016. USA har vägrat, vilket har förargat Erdogan. I oktober 2016, några månader efter kuppen, greps den amerikanske pastorn Andrew Brunson, som drev en kyrka i Izmir i västra Turkiet. Brunson anklagas för samröre med både Gülenrörelsen och den kurdiska PKK-gerillan. USA har förgäves krävt att Brunson släpps.

USA:s inblandning i Syrienkriget är ytterligare en källa till oenighet. Pentagons stöd till kurdiska milisgrupper har retat upp styret i Turkiet, medan Turkiets ökade samarbete med Ryssland har skapat irritation i Washington.

ANNONS