Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

USA: God chans att tillintetgöra IS i Afghanistan

USA hoppas besegra Islamiska staten i Afghanistan innan årets slut. Men den terrorstämplade extremistgruppen kan få hjälp av jihadister som tvingas bort från Irak och Syrien.

När USA nyligen släppte den kraftigaste konventionella bomb som hittills har använts i strid i de östra delarna av Afghanistan gav det en vink om omfattningen av den pågående konflikten nära 16 år efter det att amerikanska trupper anlände till landet. Afghanistan är det längsta och dyraste kriget i USA:s historia. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

IS har försökt få fäste

Medan amerikanska och afghanska styrkor främst har kämpat mot talibaner har Islamiska staten (IS) försökt att få fotfäste i Nangarharprovinsen. Den har också tagit på sig flera stora attacker, däribland en i mars då extremister förklädda till vårdpersonal tog sig in på ett militärsjukhus i Kabul och dödade tiotals personer.

Gruppen har pressats militärt sedan 2015 och förlorat mycket av det territorium som den tidigare har kontrollerat – vilket inte var särskilt mycket till att börja med. Som mest bedöms IS ha haft mellan 2 500 till 3 000 stridande i Afghanistan men den siffran har sjunkit till mellan 600 och 800, enligt USA:s militär. 

"God chans att tillintetgöra dem"

– Vi har en mycket god chans att tillintetgöra dem under 2017. När IS-krigare nedkämpas på andra håll i världen så kommer inte det här att vara platsen dit de åker för att planera sina attacker, säger Bill Salvin, talesperson för de amerikanska Afghanistanstyrkorna, till nyhetsbyrån AFP. 

En slutgiltig seger kan dock fördröjas av närheten till Pakistan såväl som av ett eventuellt tillskott av jihadister som drivs bort i samband med offensiverna i Irak och Syrien. Förutom afghaner består IS i Afghanistan bland annat av missnöjda pakistanska och uzbekiska islamister som brukade strida för talibanerna.

USA har omkring 8 400 soldater i Afghanistan, de flesta tillhör ett Natouppdrag som utbildar och stöttar afghanska styrkor. 

IS under press

  • Den extremistiska jihadistgruppen Islamiska staten (IS) har försökt att etablera sig i Afghanistan sedan 2014, även om rörelsen inte rönt lika stora framgångar där som i Irak och Syrien. I Afghanistan tros gruppen främst bestå av missnöjda medlemmar av andra rebellrörelser, däribland talibanerna.
  • Gruppen har främst fått fotfäste i provinsen Nangarhar där extremisterna gjort sig ökända för brutala övergrepp mot civila. Där har de stått under militär press sedan mitten av 2015, vilket lett till att de har förlorat mycket av det territorium som de kontrollerat där, vilket inte var särskilt mycket från början.
  • IS har pressats tillbaka av amerikanska drönar- och flygattacker, afghanska styrkor och talibaner.
  • Nangarhar är en av Afghanistans mest ekonomiskt viktiga provinser och en stor producent av jordbruksprodukter samt en viktig genomfartsled för export till Pakistan och andra länder.
Mest läst