USA ställer in planerat bistånd till palestinier på Gazaremsan och Västbanken. Arkivbild.
USA ställer in planerat bistånd till palestinier på Gazaremsan och Västbanken. Arkivbild.

USA fryser stöd till palestinier

USA fryser bistånd för mer än 200 miljoner dollar till palestinier på Gazaremsan och Västbanken. Enligt uppgifter ska pengarna i stället gå till mer prioriterade projekt.

ANNONS
|

Beslutet har fattats efter en översikt av hjälpprogram för de palestinska territorierna och efter instruktion från USA:s president Donald Trump, enligt en högt uppsatt befattningshavare på utrikesdepartementet.

Pengarna som avsatts för ändamålet kommer nu att "gå till högprioriterade projekt på annat håll", enligt källan.

Beslutet har mötts av kritik från den palestinska paraplyorganisationen PLO. Organisationens högste representant i Washington, Husam Zomlot, anklagar Donald Trumps kansli för att vara emot fred. Även den palestinske politikern Hanan Ashrawi är kritisk.

- Det palestinska folket och ledarkapet kommer inte att avskräckas eller ge efter för påtryckningar. Palestiniernas rättigheter är inte till salu, säger Ashrawi.

ANNONS

I januari beslutade USA att ställa in tiotals miljoner dollar i bistånd till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar.

Beslutet om att frysa biståndet kommer samtidigt som läget är fortsatt oroligt på Gazaremsan. Sedan protestvågen i området började i våras har omkring 150 palestinier och en israelisk soldat dödats.

TT-AFP

ANNONS