Amerikanska diplomater i hela Kina varnas sedan flera drabbats av hjärnskador efter att ha hört höga ljud. Arkivbild.
Amerikanska diplomater i hela Kina varnas sedan flera drabbats av hjärnskador efter att ha hört höga ljud. Arkivbild.

USA-diplomater i Kina varnas för ljudfenomen

USA:s utrikesdepartement utfärdar en hälsovarning för sina anställda i hela Kina efter rapporter om att diplomater i landet fått symptom som liknar hjärnskador.

ANNONS
|

Tidigare har det amerikanska utrikesdepartementet bekräftat att en anställd vid konsulatet i Kanton (Guangzhou) drabbats av vad som beskrivs som en medicinsk incident, och att man skickat dit en grupp för att undersöka andra anställda och deras familjer.

"Utrikesdepartementet har fått medicinsk bekräftelse på att en regeringsanställd i Kina fått skador som överensstämmer med dem som drabbat personal i Havanna, Kuba", skriver departementet i ett uttalande.

Den amerikanska regeringen uppger att man fört en grupp människor från konsulatet tillbaka till USA för utvärdering av deras symptom.

Varningen gäller "oförklarliga fysiska symptom eller händelser, auditiva eller sensoriska fenomen", och symptom är bland annat yrsel, huvudvärk, tinnitus, trötthet, sömnproblem och problem med hörseln.

ANNONS

Från kinesiskt håll säger man att man undersökt det första fallet, men inte kommit fram till vad som kan ha orsakat det. Den statliga tabloiden Global Times beskriver i en ledare situationen vid konsulatet som väldigt konstigt, och att det kinesiska folket inte tror att landets officiella organisationer skulle utföra ljudattacker mot amerikanska diplomater, eftersom det inte stämmer överens med Kinas grundläggande principer.

TT-Reuters

Fakta: Mystiska skador på Kuba

I fjol uppgav USA att 24 av landets diplomater och deras familjemedlemmar i Kuba drabbats av symptom som liknar de som kan uppstå av hjärnskador. Även tio kanadensiska diplomater på ön har drabbats av liknande åkommor.

Läkare i USA vid University of Pennsylvania har undersökt 21 av de drabbade, som insjuknade efter att ha befunnit sig på hotell eller diplomatbostäder i Havanna på Kuba.

I studien som publicerats i Journal of the American Medical Association konstateras att diplomaterna som var i Havanna drabbats av skador på hjärnan utan några tecken på yttre våld.

Källor: The Los Angeles Times, Reuters

ANNONS