Matthew Tueller, USA:s ambassadör i Jemen.
Matthew Tueller, USA:s ambassadör i Jemen.

USA-ambassadör i Jemen: Skäl till optimism

Fredssamtalen om Jemen kommer inte att bli enkla. Ändå finns vissa skäl till optimism efter de första förhandlingsdagarna på Johannesbergs slott utanför Rimbo. Det säger den amerikanske Jemenambassadören Matthew Tueller i en intervju med TT.

ANNONS
|

Tusentals civila dödsoffer, ekonomisk kollaps och två stridande parter som båda har stöd av mäktiga regionala stormakter. Det är några av de giftiga beståndsdelarna i det blodiga kriget i Jemen, som rasat sedan 2014 och skapat utbredd, akut hungersnöd och ett enormt mänskligt lidande.

När parterna möts på ett slott utanför svenska Rimbo, norr om Stockholm, är insatserna höga. Trots svåra förutsättningar finns det anledning att vara försiktigt optimistisk, enligt Matthew Tueller, USA:s ambassadör i Jemen, som är i Sverige för fredssamtalen.

- Det jag har sett de första dagarna ger mig vissa skäl till optimism, säger han till TT.

ANNONS

Senaten vill skrota stöd

I slutet av november röstade amerikanska senaten för att skrota USA:s ekonomiska stöd till den saudiskledda alliansen, som strider på regeringens sida i kriget i Jemen. På andra sidan finns de så kallade Huthirebellerna, som har stöd av Saudiarabiens ärkefiende Iran.

Flera senatorer motiverade beslutet med att Vita huset varit alltför överseende i sina reaktioner efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober.

Regeringen i Washington är starkt negativ till att rulla tillbaka stödet, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet till Reuters.

"Ska inte blandas ihop"

Även Tueller anser att mordet på Khashoggi ska hållas utanför diskussionerna om Jemenkonflikten.

- USA:s regering har gjort väldigt klart att vi förväntar oss att de som är ansvariga ska ställas till svars. Men det ska inte blandas ihop med vad som sker i Jemen. USA har väldigt viktiga intressen i Jemen, vi vill säkerställa att landet inte är en fristad för extremistgrupper som hotar våra intressen. Vi vill också se till att aktörer som Iran, som vill exploatera instabila områden i regionen, inte får fotfäste i Jemen, säger han.

ANNONS

Vill skapa förtroende

Tueller hoppas att FN-sändebudet Martin Griffiths ska lyckas med sina så kallade förtroendeskapande åtgärder, däribland släppandet av fångar på båda sidor, som parterna redan enats om.

Ett annat mål är att regeringssidan och Huthirebellerna vid slutet av samtalen på Johannesbergs slott ska ha enats om en tid och plats för nästa samtalsrunda.

- Förväntningen är inte att parterna kommer att nå någon överenskommelse om en politisk lösning nu, men att man börjar orientera sig mot FN-sändebudets ramverk, så att man i framtida samtalsrundor kan komma till de verkligt svåra frågorna, säger den amerikanske diplomaten.

Civila dödsfall "oacceptabelt"

TT: Om man tittar på bilderna från Jemen, och de många civila dödsoffer som den saudiskledda koalitionen har orsakat – hur ser du på att USA gett ekonomiskt stöd till den här alliansen från första början?

- I din fråga ligger något som bekymrar mig. Till allra största del är förödelsen i Jemen, skadorna på ekonomin och den humanitära krisen, ett resultat av Huthirebellernas handlingar. De störtade en regering som arbetade för en fredlig övergång. Det är det som har lett till den här ekonomiska och humanitära krisen.

ANNONS

- USA har varit djupt oroat över aspekter av den saudiska inblandningen på den jemenitiska regeringens sida, som har skötts på ett sätt som har lett till civila dödsfall, något vi anser är oacceptabelt. Men till syvende och sist är skadorna i Jemen inget resultat av någon saudiskledd allians, utan ett resultat av ett jemenitiskt krig som förs av jemeniter och som primärt skördar jemenitiska offer, säger Tueller.

TT

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkningsmängd på drygt 28 miljoner invånare.

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern där de flesta invånarna bor på landsbygden och har försörjt sig på jordbruk eller boskapsskötsel. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebellerna och regeringssidan, som har stöd av en saudiskledd allians, intensifierades 2015 har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS