Statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre möttes i en duell i Dagbladets valbod på onsdagen.
Statsminister Erna Solberg och Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre möttes i en duell i Dagbladets valbod på onsdagen.

Upplagt för rysare i norska valet

|

På måndag går norrmännen till val för att rösta fram en ny riksdag, stortinget. Den senaste veckan har präglats av kritik mot invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug från högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP), efter hennes besök i Rinkeby i Sverige.

Listhaug har anklagats för att försöka plocka politiska poäng på hemmaplan genom att utmåla Rinkeby som ett skräckexempel när det gäller invandring och integration.

- Men man ska komma ihåg att debatten när det gäller invandring är mer polariserad i Sverige än den är i Norge och Danmark, som traditionellt sett har varit mer restriktiva med att ta in invandrare, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, till TT.

- Sverige är ett avvikande land i sammanhanget och det är lätt för oss att glömma bort det.

Valvindarna vänder

Sedan hösten 2013 styrs Norge av en borgerlig koalitionsregering mellan konservativa Høyre och invandringskritiska FRP. Venstre och Kristelig Folkeparti ville inte ingå i samma regering som FRP, men blev genom ett samarbetsavtal regeringens stödpartier i stortinget.

Enligt de senaste mätningarna ser de borgerliga ut att kunna ta hem valsegern i år igen, men det är mycket jämnt.

- Samtidigt har vi förut sett att regeringspartier går tillbaka i valet efter. Det är regel snarare än undantag. Så visst blir det spännande, säger Sannerstedt.

Oenigheten inom borgerligheten tycks samtidigt bli allt större. Vid en valvinst gäller det därför för Høyres Erna Solberg att hålla samman de borgerliga partierna.

- Om det nu blir en borgerlig majoritet kommer Erna Solberg förmodligen att försöka säkerställa en majoritet för en regering också. Och skulle hon tappa majoriteten kanske hon försöker få in ytterligare ett parti, säger Anders Sannerstedt.

Det enda man med säkerhet kan säga är att Norge efter valet kommer att styras av antingen Erna Solberg eller Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre. I övrigt är fältet fritt för spekulationer om hur konstellationerna kommer att se ut.

Hur väljer Hareide?

Till exempel är det fortfarande en öppen fråga hur Knut Arild Hareide från Kristelig folkeparti kommer att ställa sig. Han har tidigare deklarerat att han kommer att liera sig med Solberg, men har också uttryckt sitt ogillande för Fremskrittspartiets Siv Jensen, som backar upp Høyre. Skulle han byta sida skulle det kunna avgöra hela regeringsfrågan.

Det återstår också att se vilka partier som klarar sig över fyraprocentsspärren, Venstre har till exempel legat i farozonen i flera av opinionsundersökningarna på sistone.

Överlag har debatten präglats av de vanliga valfrågorna, om exempelvis ekonomin.

- I det avseendet klarar sig den sittande regeringen hyggligt. Det går fortsatt bra för den norska ekonomin, mycket tack vare oljan och gasen. Går det bra för ekonomin gagnar det ofta en sittande regering, säger Sannerstedt.

- Hade det gått sämre för ekonomin hade läget varit ett annat.

TT

Fakta: Stortingsvalet i Norge 2017

Valet äger rum måndagen den 11 september, men i 173 kommuner, däribland Oslo, Stavanger och Trondheim, anordnas i år tvådagarsval. Där kan man gå och rösta även söndagen den 10 september.

Var fjärde år röstar norrmännen fram ett nytt storting (riksdag). I Norge sker inte det kommunala valet samtidigt, utan två år efter det nationella.

Sedan valet 2013 har Høyre och Fremskrittspartiet styrt landet med stöd av Kristelig Folkeparti och Venstre.

Statsministerkandidaterna är den nuvarande statsministern Erna Solberg, partiledare för Høyre, och Jonas Gahr Støre, ledare för Arbeiderpartiet.

Heta frågor inför valet har bland annat varit: norska oljepolitiken, invandringspolitik, förmögenhetsskatt och tillgången på jobb i landet.

Valdeltagandet i stortingsvalet 2013 låg på 77,7 procent.

Källor: Norska medier, Utrikespolitiska institutet

Fakta: De största partierna

Høyre: Det största borgerliga partiet i Norge, motsvarande svenska Moderaterna. Ledare Erna Solberg.

Arbeiderpartiet: Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Ledare Jonas Gahr Støre.

Fremskrittspartiet: Landets populistiska och invandringskritiska parti. Ledare Siv Jensen.

Sosialistisk Venstre: Norges vänsterparti. Ledare Audun Lysbakken.

Senterpartiet: Norges bondeparti, motsvarigheten till svenska Centerpartiet. Ledare Trygve Slagsvold Vedum.

Venstre: Norges liberala parti, motsvarar Liberalerna i Sverige. Partiledare Trine Skei Grande.

Kristelig Folkeparti: Landets kristdemokratiska parti. Ledare Knut Arild Hareide.

Miljøpartiet De Grønne: Norges miljöparti. Partiledare Rasmus Hansson.

Rødt: Ett socialistiskt, kommunistiskt parti. Ledare Bjørnar Moxnes.

Så här ligger partierna till i den senaste mätningen från Poll of polls:

Rødt (R) 3,2 procent, Sosialistisk Venstreparti (SV) 5,7 procent, Arbeiderpartiet (AP) 26,8 procent, Senterpartiet (SP) 9,8 procent, Miljöpartiet De Gröna (MDG) 4,4 procent, Kristelig Folkeparti (KRF) 4,9 procent, Venstre (V) 3,9 procent, Höyre (H) 24,1 procent, Fremskrittspartiet (FRP) 15,6 procent.

Källa: pollsofpolls.no med flera