Uppgifter: Så kan Abedi kopplas till IS

Salman Abedi, 22, pekas ut av polisen som mannen som sprängde sig själv i samband med en popkonsert i Manchester i måndags och dödade 22 personer. Enligt uppgift visar det sig nu att den misstänkte självmordsbombaren haft kopplingar till en IS-cell i Manchester, uppger Sky news. Tidigt på morgonen har ytterligare två män gripits i Manchester-området, i jakten på medskyldiga till terrordådet på Manchester Arena, twittrade polisen. En kvinna som tidigare gripits har nu släppts.

ANNONS
|

Vid halv tolv-tiden på måndagskvällen svensk tid fick brittisk polis det första larmet om att en bomb exploderat i samband med en popkonsert på en arena i Manchester, Storbritannien. Nu har polisen pekat ut den 22-årige Salman Abedi som mannen som dödade 22 personer och skadade minst 64 – många av dem barn som gått för att se sin idol.

LÄS MER: De dog i attacken i Manchester

Flera razzior

De närmsta dagarna efter dådet har flera gripandet skett. Totalt sitter nu åtta personer i polisens förvar i Storbritannien – en av dem är Salman Abedis bror.En kvinna kunde gripas i sin lägenhet norr om Manchester, sent på onsdagskvällen men släpptes sedan. Utöver dessa har Salman Abedis pappa och yngre bror gripits i Tripoli i Libyen under onsdagen. Den yngre brodern misstänks ha planerat ytterligare ett terrordåd, enligt CNN.

ANNONS

En sjunde person uppges ha gripits sent under onsdagskvällen. Två män greps på två olika adresser under torsdagsmorgonen, meddelade polisen i Manchester.

– Vi vill försäkra allmänheten om att det är betydande gripanden, säger polischef Ian Hopkins på en presskonferens under torsdagen.

Polischefen berättar också att man gjort viktiga fynd i samband med dessa gripanden. Bland annat uppger brittiska The Independent att bombtekniker ska ha utfört en kontrollerad sprängning av en bomb som man hittat under en av razziorna. Under torsdagen ryckte arméns bombgrupp ut på ett larm om ett misstänkt paket – men man bedömde snart att det inte var någon fara.

– Det har varit tre intensiva dagar för Manchesterpolisen, säger Ian Hopkins.

LÄS MER: Bombgrupp till bostadsområde i Manchester

Enligt uppgifter från säkerhetskällor tillSky News visar det sig nu att Salman Abedi ska ha haft kopplingar till en IS-cell som var verksam i Manchester.

Stort IS-nätverk

Salman Abedi ska ha vuxit upp i samma radhusområde som en grupp av flera unga män som blivit radikaliserade under en längre tid. Somliga av dem strider för IS i Syrien och Irak. Informationen uppges vara hämtad av källor till Sky News inifrån Islamiska Staten, och man har utrett den radikaliserade ungdomsgruppen i över ett år. Man har också koll på vem som har drivit radikaliseringen.

ANNONS

LÄS MER: Det här vet vi om den misstänkte självmordsbombaren

Dokumenten ska visa hur en central figur vid namn Raphael Hostey ska ha sponsrat hundratals terrorresor. Självmordsbombaren Salman Abedi Och Raphael Hostey ska ha umgåtts i samma radhusområde och gick till samma moské i Manchester. Poliskällor bekräftar för Sky News att de två männen ska ha haft en betydande koppling till varandra.

Raphael Hostey tros ha blivit dödad av en drönarattack i Syrien förra året.

Höjd terrorhotnivå

I samband med självmordsbombningen har terrorhotnivån i Storbritannien höjts till "kritisk" – den högsta möjliga nivån. Det innebär att "en attack kan vara omedelbart förestående". Enligt den brittiska säkerhetsstjänstens hemsida behöver allmänheten inte vidta några speciella åtgärder efter att hotnivån höjts. Man ska alltid vara försiktig, heter det, men det är särskilt viktigt att vara extra försiktig nu när terrorhotnivån är så hög.

Men generellt är det ett verktyg för att polis, militär och säkerhetstjänst lättare ska kunna bedöma vilka typer av beskyddande resurser som krävs.

Den brittiska polisen uppger att 1 000 extra beväpnade poliser ska patrullera gator och torg i Storbritannien en tid framöver.

Väcker stort engagemang

Efter attacken har brittiska röda korset startat en fond som kallas "We love Manchester emergency fund" till stöd för offren och de anhöriga. Man hade under onsdagen samlat in närmre 23 miljoner svenska kronor.

ANNONS

– Folk från samhällen runtom i Storbritannien och runtom i hela världen visar sin solidaritet genom att donera, säger Mike Adamson från brittiska Röda korset och fortsätter:

– Pengarna vi samlar in kommer att bidra till att de som har påverkats av denna fruktansvärda attack får den hjälp de behöver i dag, i morgon och i framtiden.

Fakta: Femgradig brittisk skala för hotnivåer

Låg – en attack är osannolik

Måttlig – en attack är möjlig men inte trolig

Väsentlig – en attack är mycket möjlig

Allvarlig – en attack är mycket trolig

Kritisk – en attack kan vara omedelbart förestående

Källa: Brittiska regeringens hemsida

ANNONS