FN:s Syrienssändebud Staffan de Mistura.
FN:s Syrienssändebud Staffan de Mistura.

Syriensändebud varnar för blodbad i Idlib

Ryssland bombar åter rebellmål i den syriska provinsen Idlib. Och Kreml säger att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om "problemet" med rebellerna i provinsen. FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura manar till samtal mellan Ryssland och Turkiet för att undvika ett blodbad.

ANNONS
|

Staffan de Mistura betonar också att de korridorer som upprättats för civila som försöker fly regionen skyddas. Till skillnad mot tidigare offensiver i Syrien finns nu inget rebellstyrt område att evakuera rebeller och civila till, möjligen med undantag av det område som turkstödd milis kontrollerar norr om den rebellhållna regionen.

Syriens president Bashar al-Assad har svurit att återta hela Syrien. Och hans regim har vunnit tillbaka stora landområden från rebellerna sedan Ryssland gav sig in i kriget 2015.

Häromveckan kom uppgifter om att Damaskus nu förbereder en offensiv för att återta Idlib – den sista provins som till stora delar kontrolleras av väpnade rebeller, bortsett från de områden som kontrolleras av USA-stödd och turkiskstödd milis.

ANNONS

Nu har Ryssland genomfört nya flygangrepp på landsbygden i närheten av Jisr al-Shughur i nordvästra Idlib, uppger det brittiskbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) samt en rebellkälla.

Barn dödade

Minst 13 civila dödades i attackerna, flera av dem barn, enligt SOHR.

"Den syriska regimen har gång på gång visat att den inte skyr några medel för att tvinga befolkningen till underkastelse, utan någon som helst respekt för människors lidande eller liv", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande med anledning av situationen och tillägger:

"Mycket talar nu för att regimen förbereder en storskalig militär offensiv mot Idlib, det sista kvarvarande de-eskaleringsområdet."

Flera så kallade nedtrappningszoner, eller de-eskaleringsområden, upprättades tidigare i landet i syfte att dämpa konflikten i det krigshärjade landet. Men de har en efter en återtagits av den syriska regimen med ryskt militärt understöd.

På tisdagen kom också rapporter om granatbeskjutning mot områden i en rebellstyrd remsa av den angränsande Hamaprovinsen söder om Idlib.

Samtidigt uppger den statliga syriska nyhetsbyrån Sana att Israel avfyrat robotar mot mål i Hama. Enligt Sana har robotarna skjutits ned. Uppgiften har inte bekräftats från oberoende håll.

"Armén förbereder sig"

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger att rebellernas närvaro i Idlib undergräver fredsprocessen i Syrien och att regionen blivit en bas för militanta som utför attacker mot ryska styrkor i Syrien.

ANNONS

- Vi vet att den syriska armén förbereder sig för att ta hand om det här problemet, säger han enligt Reuters.

Turkiet, som har militär närvaro i området, har varnat Syrien och Ryssland för att inleda ett anfall, och de ryska flygangreppen kring Idlib upphörde också i mitten av augusti. Men syriska styrkor har fortsatt att sporadiskt beskjuta rebeller, enligt SOHR. Även från USA höjs ett varningens finger.

"Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiella humanitära tragedi. Hundratusentals människor kan dödas. Låt det inte ske!", skriver Donald Trump på Twitter.

Vita husets talesperson Sarah Sanders varnade på tisdagen den syriska regimen för att använda kemiska stridsmedel, och sade att det i så fall kommer att få omedelbara konsekvenser och bemötas av USA och dess allierade.

Ryska, turkiska och iranska företrädare väntas under ett möte på fredag diskutera situationen i Idlib. Samma dag möts FN:s säkerhetsråd med anledning av Idlib.

TT

Fakta: Syrienkriget och Idlib

Sedan Ryssland gav sig in i Syrienkriget till stöd för president Bashar al-Assad har regimen, med stöd av andra parter som Iran och den libanesiska Hizbollahmilisen, tvingat ut rebeller och jihadistgrupper från en rad fästen i landet, bland dem östra Aleppo, östra Ghouta och Daraa.

Ofta har övertagandena föregåtts av långa belägringar och omfattande bombangrepp, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlingar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhållna områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

Idlib skiljer sig från andra rebellhållna regioner på grund av det stora antalet rebeller. En stor del av området kontrolleras också av den så kallade HTS-alliansen, som domineras av den tidigare al-Nusrafronten som var allierad med terrorrörelsen al-Qaida, vilket minskar utrymmet för förhandlingar.

Omkring hälften av de tre miljoner människor som lever i Idlib har tidigare tvingats fly från sina hem i andra delar av Syrien, enligt FN.

En storskalig offensiv mot Idlib kan utöver en humanitär katastrof och nya flyktingströmmar skapa konflikt mellan Syrien och Ryssland å ena sidan och Turkiet – som stöder rebellsidan – å andra sidan. Turkiet har också militär närvaro i regionen, med flera observationsplatser i Idlib.

Den senaste tiden har turkiska medier rapporterat om förstärkt turkisk militär närvaro i området.

Källor: APF, Reuters

ANNONS