Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Gatan utanför den adress där en polisman knivdödades och den misstänkte gärningsmannen sköts till döds. FOTO: Kai Fosterstering/EFE/TT  
Gatan utanför den adress där en polisman knivdödades och den misstänkte gärningsmannen sköts till döds. FOTO: Kai Fosterstering/EFE/TT  

Uppgifter: Knarksmugglare från Göteborg dödade spansk polis

En tidigare dömd knarksmugglare från Göteborg misstänks ligga bakom ett polismord i Valencia i Spanien. Mannen i 35-årsåldern sköts till döds i tisdags efter att han knivhögg en polis som följt blodspåren från en styckad kropp.

Den svenske medborgaren, som tidigare i veckan har pekats ut i spansk press som misstänkt för mordet på en polisman i Valencia, är enligt uppgifter till GP en göteborgare i 35-årsåldern. En spansk journalist som GP haft kontakt med bekräftar att det är göteborgaren det rör sig om.

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Svensk dödade polis i Spanien

– Ja, det är han på bilderna. Det bekräftade polisen tidigt för oss. Däremot har det tagit fram tills nu att få själva identiteten bekräftad eftersom det blev en internationell fråga, men nu har polisen bekräftat hans identitet till hundra procent, säger journalisten Mar Guadajara, reporter på Las Provincias, till GP.

"Han var dränkt i svett"

Insatsen inleddes efter att delar av en död kropp hittats i en resväska sent på måndagen. Kroppsdelarna som ledde polisen fram till göteborgaren tillhör enligt Las Provoncias en 42-årig frisör. Väskan hade dumpats intill några sopcontainrar i centrala Valencia. Ett vittne berättar att hon vid 20-tiden i måndags kväll mötte göteborgaren släpandes på en resväska i centrala Valencia – inte långt från platsen där de styckade kroppsdelarna anträffades.

– Han var dränkt i svett. Det var som att någon hade kastat en hink med vatten över honom. Han tog i för att skjuta fram väskan, säger vittnet till Las Provincias.

Dagen därpå följde utredare blodspåren på trottoaren och hamnade i en trappuppgång cirka 500 meter från fyndplatsen. Där ska göteborgaren ha attackerat polismannen med kniv efter att han uppmanats att visa sin legitimation, skriver tidningen Las Provincias. I samband med attacken sköts svensken till döds av den attackerade polismannens kollega.

I samband med att mannen sköts till döds av polisen anträffades den styckade frisörens id-handlingar samt svenskens pass. Med anledning av de brutala brotten informerades tidigt svenska myndigheter om fallet. Eftersom spansk polis med säkerhet inte kunde veta att passet tillhörde göteborgaren kunde UD under onsdagen inte bekräfta att den misstänkte polismördaren var en svensk medborgare.

– Vi har fortfarande inte fått någon bekräftelse om den avlidna personens identitet, sa Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst under torsdagen.

Dömd till 14 års fängelse

Mannen växte upp i en stad utanför Göteborg och dömdes i början av 2000-talet till 14 års fängelse för att ha organiserat och varit hjärnan bakom en omfattande narkotikasmuggling mellan Amsterdam, Göteborg och USA.

Enligt domen i hovrätten anlitade göteborgaren svenska ungdomar och män som kurirer för att utföra resorna. Utredningen visar också att smugglingen troligtvis var kopplad till karteller från Dominikanska republiken som vid den här tiden bedrev omfattande smuggling av ecstacy mellan Europa och USA.

Advokaten som i början av 2000-talet försvarade göteborgaren uppgav under onsdagsförmiddagen för GP att han aldrig såg några våldsamma tendenser hos sin klient.

"Väldigt snäll och rar kille"

När advokaten uttalade sig hade svenska myndigheter ännu inte bekräftat att den avlidne mannen var svensk. Advokaten uppger att han inte har varit i kontakt med sin klient sedan rättegångarna gällande narkotikahärvan i början av 2000-talet. 

– Det här är många år sedan nu och han fick ett långt straff. Jag hade inga som helst problem med honom. Stämmer det här är det så klart jävligt synd, sa advokaten under onsdagen.

Under sin långa fängelsetid utbildade sig göteborgaren och tog två högskoleexamina. Han gav även ut flera romaner som han skrev tillsammans med en dömd mördare som har lärde känna bakom murarna.

Towe Hägg är presstalesperson vid polisens nationella mediecenter. Hon bekräftar att polisen kopplats in i ärendet.

– Jag kan inte uttala mig om händelseförloppet. Det jag kan säga är att vi biträder spansk polis, säger Towe Hägg.

Mest läst