Slaget om Mosul "En massaker"

Män och pojkar används som mänskliga sköldar när IS nu försöker bevara sitt fäste i staden Mosul. Flera hundra kroppar ska sedan ha skyfflats ned i en massgrav med hjälp av en bulldozer, uppger säkerhetskällor för CNN.

ANNONS
|

284 män och pojkar ska hittills ha dött i det som närmast kan beskrivas som en massaker i Mosul. Allt eftersom irakiska styrkor rör sig närmre staden mister allt fler livet, enligt enirakisk underrättelsekällas uppgifter till nyhetskanalenCNN.

De personer somdödades under torsdag och fredag hade plockats upp i eller nära staden för att användas som mänskliga sköldar mot attackerna som försökertvingaIslamiska staten (IS)att lämna desödra delarna av Mosul, förklarade källan.

En bulldozer ska sedan ha använts för att dumpa liken i en massgrav på platsen där människorna dödades,en nedlagdJordbrukshögskolai norra delen av staden, enligt underrättelsekällan.

Offren ska ha skjutits till döds och några var barn, sade källan, som ville vara anonym eftersom han inte har rätt att tala med media. CNN har inte lyckats bekräfta påståendet.

ANNONS

FN allvarligt oroade

IS ska ha kidnappat 550 familjer från byar runt Mosul och det är alltså dessa som nu användssom mänskliga sköldar. Detta oroarFN.

– Det är uppenbart att IS villförhindra att civila flyr, sägerRavina Shamdasani, vice talesman för FN:s kontor för mänskliga rättigheter, till nyhetskanalenCNN.

FN uppger att man samlat bevis sedan offensiven inleddes i måndags som styrker att IS tvingat civila att lämna sina hem i avlägsna byar och fört dessa till Mosul. Dessutom ska FN har fått rapporter om att civila som misstänks vara illojala har skjutits ihjäl.

Offensiven mot Mosul

Mosul är Iraks andra största stad. Den har kontrollerats av IS sedan juni 2014 och har ett för terrornätverket viktigt läge på grund av dess närhet till Syrien och Turkiet. Det var också här som IS' ledare al Baghdadi för första gången etablerade en IS-kalifat.

Tidigare i veckan inledde irakiska styrkor en stor offensiv mot staden. IS har redan förlorat flera viktiga säder: Fallujah, Tikrit och Ramadi.

Mosuloffensiven

  1. Mosul ligger i den oljerika Nineveprovinsen i Irak och är landets näst största stad med uppskattningsvis mellan 1,2 och 1,5 miljoner kvarvarande invånare.
  2. Offensiven mot staden inleddes den 17 oktober, omkring två år efter det att den fallit i händerna på IS.
  3. Striderna väntas pågå i flera veckor, om inte månader.
  4. Islamiska staten (IS) uppger sig ha runt 7000 man med vapen i staden. USA räknar med att 3500-5000 är troligare.
  5. Mot dem står omkring 30000 soldater, främst irakiska och kurdiska trupper.
  6. FN räknar med att 200000 människor väntas fly under de första veckorna. Upp till en miljon människor kan tvingas på flykt.
  7. 700000 av dessa kan behöva inhysas i tillfälliga läger.
  8. Upp till 100000 tros komma att korsa gränsen för att söka skydd i Syrien.
  9. Antalet platser i tillfälliga tältläger som hittills hunnit byggas kring Mosul beräknas vara långt ifrån tillräckliga.

Källa: TT

ANNONS