Istället för att förbjuda resor helt och hållet från de aktuella länderna kommer det nya förbudet innefatta mer riktade begränsningar som varierar från land till land. Bild: TT
Istället för att förbjuda resor helt och hållet från de aktuella länderna kommer det nya förbudet innefatta mer riktade begränsningar som varierar från land till land. Bild: TT

Uppgift: Så blir Trumps nya inreseförbud

ANNONS
|

De nya restriktionerna kommer att variera beroende på vilketland det gäller. Istället för att förbjuda resor helt och hållet från de aktuella länderna kommer det nya förbudet innefatta mer riktade begränsningar som varierar från land till land och baseras på bland annat samarbete med amerikanska myndigheter och hotbilden från det specifika landet.Det nya systemet kommer påverka något fler länder, cirka åtta eller nio, enligt The Wall Street Journal.

De nya restriktionerna kommer inte ha ett angivet slutdatum, utan länder kan plockas bort eller läggas till på listan när som helst, då olika vägande faktorer kan förändras, skriver tidningen.

ANNONS

Det nya inresereglernaskulle ersätta det gamla förbudet som gällde inresor av medborgare från sex länder, där majoriteten är muslimer, som Trump presenterade en vecka efter sin installation. Reseförbudet stoppade medborgare från Irak, Iran, Jemen, Libyen, Somalia, Sudan och Syrien.

Stoppades två gånger

Förslaget stoppades sedan i domstol två gånger, men en ny version accepterades sedan i högsta domstolen under en begränsad period där Iraks strukits från listan och där personer var tvungna att ha en viss relation till en amerikansk medborgare för att släppas in i landet.

Policyn har granskats under en 90-dagars period, vilket löper ut på söndag, då de nya åtgärderna väntas träda i kraft.

Vita Huset har inte bekräftat ändringarna i inreseförbudet, men säger i ett uttalande att "Trump-administrationen kommer att säkerställa att endast dem som bedöms som att de inte utgör något hot mot den nationella säkerheten eller allmän säkerhet kommer att tillåtas", enligt CNN.

I oktober ska USA:s högsta domstol pröva om det tidigare inreseförbudet strider mot konstitutionen.

ANNONS