Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Ungersk omröstning på tvärs mot EU

Ungerns regering räknar med starkt stöd mot EU:s flyktingpolitik i helgens folkomröstning på hemmaplan. EU-kommissionen står dock fast vid att tidigare omfördelningsbeslut måste följas av alla.

ANNONS
|

Ungern var ett av de länder som i fjol blev nedröstat av de övriga när EU:s migrationsministrar beslutade sig för att gemensamt omfördela upp till 160000 av de asylsökande som tagit sig till Grekland och Italien.

Det ungerska motståndet har dessutom fortsatt. Premiärminister Viktor Orbán har gång på gång upprepat att man inte vill vara med om någon obligatorisk flyktingfördelning inom EU och för att få ytterligare tyngd bakom argumenten har dessutom en folkomröstning utlysts.

"Vill ni att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?" lyder frågan, som sannolikt besvaras med ett rungande nej nu på söndag.

ANNONS

Flyktingö?

Viktor Orbán vill i stället se en flyktingpolitik av australisk modell.

- De som kommer in illegalt måste samlas ihop och föras ut, sade Orbán i förra veckan och manade till skapandet av ett flyktingläger utanför EU.

- Det skulle kunna vara på en ö, eller i kustområdet i Nordafrika. Alla som kommer illegalt måste återvända dit och därifrån kan de söka asyl, sade Orbán, som även vill slopa vapenembargot mot Libyen för att ge möjlighet åt landets styrande att få fast kontroll över sitt territorium.

"Juridiskt ansvar"

När EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker nyligen talade om att solidaritet inte kan ordnas via EU-direktiv, utan måste växa fram "ur hjärtat", tolkades det som att EU-ledningen nu gett upp om att införa obligatoriska flyktingkvoter.

Fast det gäller måhända bara framtida förslag. Tills vidare står EU-kommissionen fast vid att fjolårets omfördelningsbeslut ska gälla.

ANNONS

- Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar att uppfylla beslut som redan tagits. Det som medlemsstaterna har beslutat att göra måste implementeras och kommissionen förbehåller sig rätten att vidta juridiska åtgärder, varnade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Fakta: EU:s asylomfördelning

EU-länderna enades i två beslut under sommaren och hösten 2015 om att omfördela totalt 160000 asylsökande som anlänt till Grekland och Italien under den upptrappade flyktingkrisen.

Så här är läget just nu:

Polen, Ungern och Österrike har ännu inte tagit emot någon av de omfördelade. Schweiz har liksom Norge, Island och Liechtenstein erbjudits att frivilligt delta i systemet. Danmark och Storbritannien har i sin tur undantag från EU:s rätts- och inrikessamarbete och har valt att inte delta i fördelningen. Sverige har preliminärt beviljats anstånd med mottagandet i ett år.

Källa: EU-kommissionen

Fakta: Orbán och hans Ungern

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010, då hans konservativa parti Fidesz vann stort i parlamentsvalet. Partiet minskade procentuellt i valet 2014, men lyckades ändå få två tredjedelar av mandaten i parlamentet på grund av ett ändrat valsystem. Orbán regerade dessutom i en första omgång redan 1998–2002.

När nyhetssajten Politico Europe i fjol listade vilka 28 personer från de 28 EU-länderna som "skapar, skakar och rör om i EU" placerades Orbán i topp, närmast följd av danska EU-kommissionären Margrethe Vestager och skotska separatistledaren Nicola Sturgeon.

Ungern är EU-medlem sedan 2004 och blev dessutom Nato-medlem redan 1999. Landet har knappt tio miljoner invånare på en yta som när något större än Götalands.

ANNONS