Ungern på ny kollisionskurs med EU

ANNONS
|

Efter ett par dagars mummel i EU-korridorerna tog kommissionsordförande Jean-Claude Juncker bladet från munnen på valborgsmässoafton.

-EU:s grundläggande regler förbjuder dödsstraff och herr Orban bör klarlägga att han inte har några avsikter i den riktningen. Om han har det kommer det att bli strid, varnade Juncker på ett pressmöte i Bryssel.

Uttalandet är ett svar på den ungerske premiärministerns ord till journalister i Pecs i början av veckan.

-Frågan om dödsstraffet borde sättas upp på agendan igen i Ungern, sade Orban.

Efter Junckers varning kom dock lindrigare bud från Orbans talesman Janos Lazar.

"Det pågår en debatt om dödsstraffet, men premiärministern planerar inte att införa det", förtydligade Lazar i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Migrationskritik

Samtidigt har Orban också väckt uppmärksamhet för sin syn på asyl och migration.

"De presenterar sig som asylsökare men i själva verket kommer de för att utnyttja vårt välfärdssystem", skriver Orban i ett brev som den ungerska regeringen ska skicka ut till alla myndiga ungrare med en rad ledande frågor på migrationsområdet.

ANNONS

"Håller du med om att misslyckad immigrationspolitik bidrar till spridande av terrorism?" och "Stöder du nya regler som tillåter regeringen att placera migranter som anlänt illegalt i interneringsläger?" är två av frågorna.

Partiet tappar

Kritiken är hård, inte minst från EU-parlamentets liberala partigrupp, Alde.

"Varje gång man tror att Ungern inte kan sjunka lägre så tar de ett steg till", skriver nederländska Sophie In' t Veld i ett uttalande.

Av analytikerna kopplas Orbans utspel ihop med att hans konservativa parti Fidesz tappat kraftigt i opinionen under det senaste året. I en mätning från i mars ligger partiet - som har egen majoritet i parlamentet - bara på 21 procents stöd, endast tre procentenheter före det högerextrema Jobbik.

Viktor Orban, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010, då hans konservativa parti Fidesz vann en jordskredsseger i parlamentsvalet med över 50 procent av rösterna.

Partiet minskade procentuellt i fjolårets val, men lyckades ändå få två tredjedelar av mandaten i parlamentet, på grund av ett ändrat valsystem.

Orbans politik - bland annat vad gäller pressfrihet och domstolarnas oberoende - har flera gånger fått officiell kritik från EU. Från flera håll har även hans syn på demokrati ifrågasatts, liksom hans kontakter med Ryssland.

ANNONS