Unga berättar om helvetet på Utöya

ANNONS
|

En man utger sig för att vara polis och samlar oroliga barn och vuxna för att ge information om bombdådet i Oslo. Men han är inte polis. Han är mördaren själv, som har kommit till andra delen av sin plan.

–Föreställ dig den värsta skräckfilm du sett men att du är själv med i den, säger Tarjei Jensen Beck som vårdas på sjukhus för sina skador, till NRK.

Människor börjar fly i panik, stänger in sig i rum och på toaletter, gömmer sig bakom klippor, kastar sig i vattnet, ligger stilla och spelar döda bland ihjälskjutna vänner.

Ber honom sluta

ANNONS

Lägerdeltagaren Kjetil Vevle berättar att bland de första att dödas är "Mor Utöya", Monica Bösei, och polismannen Trond Berntsen, som är vakt men inte i tjänst som polis.

Tillsammans med kaptenen på båten, som ovetande tagit med sig helvetet till ön, ser Kjetil Vevle hur de två skjuts ihjäl.

Kaptenen är gift med Monica Bösei.

Vid ett tillfälle kliver en flicka fram från en husknut och ropar till gärningsmannen att han ska sluta skjuta.

–Gärningsmannen bara såg lugnt på henne, väntade tills hon kom närmare, sköt henne i bröstet och så i huvudet, berättar Vegard Gröslie Wennesland för Aftenposten.

Räddade många

Khamshajiny Gunaratnam, styrelseledamot i AUF, gömmer sig först på en toalett. Sedan sätter hon mobilen på ljudlös och springer ut.

Tillsammans med vänner rusar hon genom skogen, får sår på kroppen av buskar och stenar.

–När vi var vid stranden hörde vi hur skotten kom närmare, berättar hon för TT.

Hon och hennes vänner kastar sig i vattnet och börjar simma. Hon hör fortfarande skotten.

Khamshajiny Gunaratnam är en av dem som räddas ur vattnet.

–De var paniska. Många simmade rakt ut i fjorden, där det är bråddjupt, berättar Jörn Överby.

Han kör tre vändor med sin båt för att undsätta flyende ungdomar och lyckas få med sig 25–30 personer. Sen börjar kulorna börjar vina även runt honom – och han tvingas lämna några av ungdomarna bakom sig.

ANNONS
ANNONS