UD bekräftar: Svenskar frihetsberövade i Irak

Den svenske milissoldaten Jesper Söder greps enligt den kurdiska motståndsgruppen YPG på midsommardagen tillsammans med ytterligare en svensk medborgare. UD bekräftar nu att två svenskar har frihetsberövats i Irak. – Vi kan bekräfta att två svenska män i 30- respektive 25-årsåldern har frihetsberövats, säger Rasmus Eljanskog pressekreterare på UD.

ANNONS
|

På midsommardagen greps 26-årig Jesper Söder från Trollhättan tillsammans med treandra män i Irak enligt den kurdiska gerillagruppen YPG, som Söder strider för mot terrorgruppen IS i Syrien.

Den 10 juni skrev Jesper Söder själv på sin Facebooksida om striderna i IS självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien.

"Stora strider pågår i Raqqa och vi pusha in i nya kvarter idag. Striden pågår 24/7."

Svenska UD bekräftar under måndagenatt två svenska medborgare har frihetsberövats i norra Irak.

– Vi kan bekräfta att två svenska män i 30- och 25-årsåldern har frihetsberövatsi Erbil i Irak. Männen är hemmahörande i Norrland respektive Götaland, sägerRasmus Eljanskog, pressekreterare vid UD.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Västsvenske miliskrigaren Jesper gripen i Irak

Eljanskog uppger fortsatt att UD står i kontakt med irakiska myndigheter och följer händelseutvecklingen för de svenska männen.

–Vi agerar genom ambassaden i Bagdadsom står i kontakt med lokala myndigheter för att få mer information om det inträffade. Det är den informationen vi kan lämna i nuläget, säger Rasmus Eljanskog.

Eljanskog uppger fortsatt att han inte kan lämna någon information gällande varför svenskarna har frihetsberövats eller vilken grupp eller stat som just nu har svenskarna i sitt förvar.

Jesper Söder strider tillsammans med omkring andra 500 andra västerlänningar som ingår i YPG-gerillans brigad för frivilliga. Enligt YPGär förutom Söder ytterligare en av de fyra gripna männen svensk medborgare.

IS trycks tillbaka

Den islamska staten som Jesper Söder uppger sig strida mot har de senaste månaderna förlorat stora områden i både Irak och Syrien. Förra hösten inledde den irakiska regeringen, tillsammans med bland andra kurdiska milisstyrkor och stöd från enUSA-ledd internationell koalition, offensiven mot staden Mosul i norra Irak. En stad som efter månader av strider till stor del nu har befriats från terrorsektens förtryck. Under våren har även en offensiv inletts mot Raqqa i Syrien -en offensiv Söder på Facebook alltså själv uppger att han har deltagit i.

ANNONS

Gerillagruppen YPG uppger att Söder och den andra svenske mannenhar gripits av den kurdiska organisationen KDP, enrivaliserande organisationtill YPG.

Kan användas i politiskt syfte

Carl Drott, doktorand vid Oxfords universitet med insyn i kurdiska motståndsrörelsen, uppgav under söndagen för GP att frihetsberövandet av svenskarna skulle kunna användas som ett politiskt verktyg av KDP.

Enligt Carl Drott är det vanligt att YPG-soldater som ansluterfrån västländer, tar sig in i Syrien för att strida mot IS via Irak.Vid inresan får de 30 dagars visum och smugglas sedan in till Rojava, den kurdiskt kontrollerade delen av Syrien.

När de sedan, efter några månader, bestämmer sig för att ta en paus eller avbryta sin tjänst, blir de smugglade tillbaka men då utan giltigt visum via områden som kontrolleras av KDP som dominerar de kurdiska självstyrande områden i Irak.

YGP står för samma ideologi som PKK i Turkiet och färgas av sina rötter som marxistisk-leninistisk gerillagrupp. KDP å andra sidan är kapitalistiskt, liberal-konservativt och står för ett system som efterliknar västdemokratier. Enligt Carl Drott styrs samhället dock i praktiken genom nepotism och klanstrukturer.

ANNONS