Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/16

Ubåtsfallet: Madsen pratsam – bara när advokaten frågar

Orden flödar när advokaten frågar och mordmisstänkte Peter Madsen beskriver sitt ubåtsintresse och sin relation till kvinnor och kollegor. Men när åklagaren förhör Madsen om det han erkänt – styckningen av den svenska journalisten Kim Wall – är han fåordig och irriterad.

Han är försenad till rättssal 60 när den grå dörren öppnas, men direkt går han och försvarsadvokat Betina Hald Engmark ut genom en annan dörr. Minuterna tickar vidare och journalisterna i medhörningssalen börjar spekulera om vad som händer.

Plötsligt kommer Peter Madsen in igen och domaren förklarar att han inte behöver svara på åklagarens frågor om han inte vill. Och så blir det. När specialåklagare Jakob Buch-Jepsen ställer frågor om styckningen är han fåordig. Att berätta hur den gick till, eller vilka verktyg som användes, är inte något han vill.

– Du talar om en död människa, men du talar fortfarande om en människa, svarar Madsen och hänvisar åklagaren till rättsmedicinare.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen pressar på:
– Men den enda som var där, det var du Peter Madsen.

Han upprepar att det var en förfärlig situation och att han inte tänker gå in på detaljer. Han svarar trots allt på en stor del av frågorna även om svaren inte är uttömmande, och han är stundtals tydligt irriterad på åklagaren. Vid ett tillfälle kallar han frågorna "psykopatiska".

– Det låter som en dålig film, säger han, när han ska förklara exakt var i ubåten det skedde.

Madsen förnekar sexuella motiv

Åklagaren ställer ingående frågor om skador på kvarlevor och antyder att de är bevis för ett sexuellt motiv, men Madsen förnekar och hävdar att mängden stick gjordes för att de inte skulle flyta upp till ytan när han kastat dem i havet.

När det är dags för försvarsadvokat Betina Hald Engmark att peppra med frågor är det en mer meddelsam person som sitter vid vittnesbordet. Han talar engagerat, med fast och stark röst, om sin bakgrund och sitt intresse för ubåtar och raketer.
Madsen talar fort och redogör för många tekniska aspekter kring verksamheten i raketlaboratoriet. Han berättar om olika typer av experiment, till exempel med luftballonger, som varit en del av att arbetet.

– Det som är viktigt i förhållande till den här saken är att det finns ett mönster med farliga, bemannade experiment.

Vill så tvivel kring vittnen

Förhållandet till flera personer, som senare ska vittna under förhandlingen, får Madsen många frågor om. Att försöka så tvivel kring vittnens objektivitet och trovärdighet tycks vara det som advokaten försöker göra med hjälp av Madsens berättelse. Han berättar också om ubåtsprojekt i Norge och Spanien. Här tecknar försvarssidan en bild av att Madsen inte befann sig i någon pressad situation i augusti 2017.

När TT möter Betina Hald Engmark utanför byretten efter förhandlingen berättar hon vad som hände på morgonen – när Madsen plötsligt lämnade salen tillsammans med henne.

– Min klient har bra dagar och dåliga dagar som vi alla har, det är inte annorlunda bara för att han är den han är. I dag mådde han inte bra på morgonen och vi behövde ta reda på om han över huvud taget var i stånd att närvara eller om han inte kunde närvara. Vi kom fram till att vi skulle se hur det gick och det gick ju lyckligtvis bra, säger hon.

Advokaten har fler frågor till Madsen, men de får dröja till efter vittnesförhören och ställs först den 28 mars.

 

Tidslinje: Ubåtsfallet

 

En sommarkväll 2017: En svensk journalist anmäls saknad och en ubåt försvinner plötsligt i Öresund. Det blir upptakten till ett av Nordens mest uppmärksammade mordfall.

 

Det här har hänt.

 

• Vid 19-tiden den 10 augusti 2017 lämnar UC3 Nautilus hamnen i Köpenhamn. Ombord finns den svenska journalisten Kim Wall och ubåtsbyggaren Peter Madsen. Wall skulle göra ett reportage om Madsen. På natten slår Walls partner larm om att ubåten inte har återvänt. Tidigt på morgonen påbörjas sökandet.

• 11 augusti: Klockan 10.14 syns ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn. Madsen meddelar då via radio att han är på väg tillbaka till hamnen och att alla ombord mår bra. Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar då att han släppt av henne kvällen innan.

• På kvällen efter att ubåten lämnat hamnen meddelar Köpenhamnspolisen att Madsen misstänks för mord alternativt dråp. Han häktas nästa dag för "vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter".

• 14 augusti: Ubåten har bärgats och polisen meddelar att den tekniska undersökningen visar att Madsen sänkte ubåten med flit. En vecka efter försvinnandet meddelar polisen att de räknar med att Kim Wall är död. Kroppen saknas fortfarande och dykare letar i Kögebukten.

• 21 augusti: Det avslöjas att Madsen vid häktningsförhandlingen den 12 augusti uppgett att han "begravt" Wall till sjöss efter en olycka ombord. Senare samma dag hittas delar av en kvinnokropp i vattnet utanför Amager.

• 23 augusti: Köpenhamnspolisen meddelar att den döda kvinnan är Kim Wall. Kvarlevorna har identifierats med dna. Madsen häktas först för misstanke om vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Polisen misstänker mord alternativt dråp och brott mot griftefriden.

• Vid omhäktningsförhandlingen den 5 september häktas han i stället för mord. Domstolen beslutar att den misstänkte ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Under omhäktningsförhandlingen ger Peter Madsen sin version av hur Kim Wall dog. Hon träffades av den 70 kilo tunga luckan till tornet på ubåten, hävdar han.

• Obehagliga detaljer från obduktionsrapporten och fynd på Madsens hårddisk avslöjas när han omhäktas. Bland annat har man hittat filmer med tortyr och kvinnomord, berättar åklagaren Jakob Buch-Jepsen, som framhåller att det inte rör sig om videor som producerats av Peter Madsen. Hårddisken på rymdlaboratoriet har andra haft tillgång till, framhåller Madsen.

• 6 oktober: Polisen gör nya fynd i Kögebukten. En påse med Kim Walls huvud har hittats, även en påse med hennes kläder och skor återfinns. Det finns inga tecken på våld eller frakturer på kraniet, vilket motsäger Madsens förklaring om att Kim Wall dog när hon fick en tung lucka i huvudet.

• I slutet av oktober meddelar Köpenhamnspolisen att Peter Madsen har erkänt att det var han som styckade Kim Walls kvarlevor och sedan slängde likdelarna i Kögebukten. Madsen har i polisförhör också ändrat sin ursprungliga historia om hur Kim Wall dog. Enligt polisen sade han att hon kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten.

• Den 16 januari 2018 meddelas att Peter Madsen åtalas för mordet på Kim Wall. Enligt åtalet har mordet skett efter planering och förberedelse. Åklagarmyndigheten kommer att yrka på att Madsen döms till livstids fängelse i första hand. I andra hand yrkas på förvaring, ett tidsobestämt fängelsestraff.

• Nu lyfts locket på den omfattande utredningen. Madsen misstänks ha bundit Kim Wall, utsatt henne för våld genom bland annat stick och dödat henne, enligt stämningsansökan. Han ska ha tagit med sig flera verktyg, som kniv och såg, till ubåten. Dödsorsaken är oklar, men Madsen misstänks ha dödat Kim Wall och därefter styckat kroppen, innan den sänktes till havets botten med hjälp av rördelar.

• Förhandlingarna börjar i byretten (tingsrätten) den 8 mars. Totalt tolv förhandlingsdagar är bokade.

Källa: TT

Mest läst