Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Tyskland: Turkiet har gått över gränsen

ANNONS
|

Den turkiske presidentens upprördhet kretsar kring att flera turkiska ministrar har hindrats från att kampanja för hans räkning inför den omstridda folkomröstningen i vår.

- Låt dem försöka förhindra ministrarna. Oavsett om det är tyskar, nederländare, österrikare, schweizare, belgare eller danskar eller vem det nu är – var förvissade om att er president har stått upp (för er) och kommer att fortsätta så, sade Erdogan enligt nyhetskanalen al-Jaziravid en minnesceremoni för första världskriget under helgen.

ANNONS

Ytterligare kampanjmöte

På söndagen meddelade så Erdogans talesman Ibrahim Kalin att ytterligare ett kampanjmöte kan komma att hållas i Tyskland före folkomröstningen den 16 april om ett kontroversiellt nytt grundlagsförslag, som skulle ge presidenten kraftigt utökad makt. Tyskland, liksom flera andra europeiska länder, är hem för ett stort antal röstberättigade turkar.

Tyskland och Nederländerna har stoppat flera kampanjmöten vilket har lett till mycket starka reaktioner från Turkiet. Kalin säger till CNN Türk att "turkfobi" är på uppgång i Europa och Erdogan har vid flera tillfällen anklagat de båda länderna för nazism.

"Vi är inte dumma"

Så sent som på söndagen riktade Turkiets president sig till Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett tv-sänt tal:

- Du använder just nu nazimetoder.

Det fick tålamodet att tryta för den tyska regeringen, som slår fast att Ergogan nu har gått för långt och kallar nazianklagelsen för "absurd".

- Vi är toleranta, men vi är inte dumma, säger Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel till Passauer Neue Presse och tillägger att han har framfört en protest till sin turkiska ämbetsbroder för att tydligt markera att en gräns har passerats.

ANNONS

Kräver frysning av stöd

Även från Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU hörs upprörda tongångar.

- Har herr Erdogan förlorat förståndet? säger vice partiledaren Julia Klöckner upprört till journalister, enligt AFP.

Klöckner kräver att EU fryser ekonomiska stöd till Turkiet värda "miljardtals euro".

Frågan är dock hur hårt EU-länderna vågar markera mot den turkiske presidentens allt hätskare utfall. Vid flera tillfällen den senaste veckan har Turkiet hotat att riva upp flyktingavtalet med EU – som dramatiskt har minskat flyktingtrycket via Grekland.

- Om ni vill kan vi öppna vägen för 15000 flyktingar som vi inte skickar varje månad, sade Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu så sent som i fredags.

TT

Fakta: Förslaget till ny turkisk grundlag

Ersätter dagens parlamentariska styre med ett presidentstyre.

Ger presidenten makt att utnämna ministrar och myndighetschefer.

Ger presidenten befogenhet att utse en majoritet av landets viktigaste domare.

Ger presidenten makt att styra genom dekret på de områden där befintlig lagstiftning inte existerar.

Avskaffar premiärministerposten och ger presidenten möjlighet att utse en eller flera vicepresidenter.

Ger presidenten utökade möjligheter att införa undantagstillstånd.

Utökar antalet parlamentsledamöter från 550 till 600.

Slår fast att parlamentsval ska ske vart femte år (i stället för vart fjärde). Valen ska ske samtidigt som presidentvalet.

Minskar parlamentets möjligheter att granska och ställa regeringen och presidenten till svars, bland annat genom att kravet på att regeringen ska godkännas av parlamentet avskaffas.

Ger presidenten möjlighet att sitta vid makten i 15 år vilket gör att Erdogan, som tillträdde 2014, kan bli kvar ända till 2029.

Källor: AFP, al-Jazira, Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet

ANNONS