Tre månaders undantagstillstånd har utlyst i Turkiet av president Recep Tayyip Erdogan.
Tre månaders undantagstillstånd har utlyst i Turkiet av president Recep Tayyip Erdogan.

Tyskland oroligt för Turkiet

Undantagstillståndet i Turkiet bör avslutas så fort som möjligt, enligt Tysklands utrikesminister som uttalade sig om det nya läget i natt.

ANNONS
|

Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har manat Turkiet att avsluta undantagstillståndet så fort som möjligt. Utrikesministern uttrycker dessutom att Turkiet bör vara restriktiva i sitt agerande mot misstänkta kuppinblandade, rapporterar Reuters.

"Bara bevisad inblandning i olagliga aktiviteter, inte misstänkt politisk tillhörighet, bör leda till regeringens agerande", sade han sent på onsdagen i ett uttalande.

Steinmeier underströk att det är i Turkiets intresse att behålla undantagstillståndet under så kort tid som möjligt, eftersom allt annat skulle skapa splittringar i landet och försvaga Turkiet internationellt.

"All anledning att reagera"

I Sverige har Tobias Billström (M), vice ordförande för Europarådets svenska delegation reagerat på det nya läget i Turkiet.

ANNONS

- De uppgifter som nu har kommit från Ankara om det införda undantagstillståndet är mycket, mycket oroande, säger han till TT.

Tobias Billström tycker att det finns "all anledning" att reagera.

- I synnerhet när de paras med tidigare gjorda uttalande från Erdogan om att införa dödsstraff i Turkiet.

Han ska "i närtid" ta ett initiativ till ett upprop för en närmare granskning av Turkiet och tycker att det är viktigt att Sverige agerar.

Måste följas upp

- Det åvilar också den svenska regeringen att tydligt markera vikten av att man följer den här utvecklingen i Europarådet, säger Billström.

Han säger att regeringen också genom sina bilaterala kontakter måste följa upp och närmare granska de anklagelser som finns om brott mot de mänskliga rättigheterna i kölvattnet på helgens militärkupp.

ANNONS

Tobias Billström understryker att Turkiet är medlem i Europarådet och har undertecknat konventionen om mänskliga rättigheter.

ANNONS