Första prognosen: Merkel går mot seger

ANNONS
|

Valrörelsen har beskyllts för att vara outhärdligt tråkig, men nu är den slut. Sedan 8.00 i morse har folk strömmat till vallokalerna.

I den första valprognosen som kom vid klockan 18 under söndagskvällen såg Angela Merkels parti CDU ut att gå mot seger med 32,5 procent. Det högerpopulistiska partiet AFD har har fått 13,5 procent, vilket gör att de nu ser ut att bli landets tredje största parti ochkommer in i parlamentet.

De första vallokalsundersökningarna är väntade, men trots konservativa CDU/CSU ledning ser partiet ut att backa jämfört med valet 2013. I ett segertal efter den första prognosen meddelar Angela Merkel att hon nu har nått målet med att bilda regering och har mandat att fortsätta leda Tyskland, men att hon hade hoppats på ett bättre resultat.

ANNONS

– Vi står inför stora utmaningar, vi ska försöka vinna tillbaka de väljarna som gått till AFD, säger Angela Merkel i talet.

SPD går i opposition

Socialdemokraterna verkar ha gjort sitt sämsta val i efterkrigstid. Socialdemokraterna SPD kommer på andra plats i den första valprognosen och får 21 procent av rösterna. Vänsterpartiet (Die Linke) når 9 procent liksom De gröna (Die Grünen). FDP når 10 procent.

Bara en liten stund efter att vallokalsundersökningarna kommit meddelade SPD:s vice partiledare att det är slut på storkoalitionen i Tyskland och att Socialdemokraterna går i opposition efter det rekorddåliga preliminära resultatet.

– Det är slut på storkoalitionen med Kristdemokraterna i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare Manuela Schwesig.

Schwesig bekräftar uppgiften samtidigt som hon säger att Martin Schulz stannar på sin post som partiets ledare, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Merkels ledarskap kommer att bestå"

Enligt Mats Karlsson så är det mest sannolika nu att FDP och Gröna bildar regering med Merkels CDU.

– Socialdemokraterna kommer med säkerhet välja att gå i opposition och det kan bli långa regeringsförhandlingar. Framför allt då Gröna och FDP har gått starkare framåt än väntat och kommer känna att de kan kräva något ur regeringsförhandlingarna med CDU, säger han.

– Men Merkels ledarskap kommer att bestå, men hon är ändå försvagad internt i Tyskland. Så det kommer bli en spännvidd inom den tyska regeringen om det blir en koalition mellan CDU, FDP och Gröna, säger Karlsson.

ANNONS

Liberala FDP:s ledare Christian Lindner säger att han är öppen för koalitionssamtal med Merkel, men också att det kräver en ny politisk kurs.

Högerpopulistiskt parti på uppgång

Samtidigt som Socialdemokraterna verkar göra sitt sämsta val på länge går det desto bättre för Alternativ för Tyskland (AFD) – ett högerpopulistiskt parti med allt mer främlingsfientlig retorik. AFD:s förmodade intåg i parlamentet skulle utgöra ett paradigmskifte i tysk politik, och upprördheten bland de andra partierna är stor.

Efter den första prognosen, där AFD ser ut att få cirka 13 procent, säger AFD:s toppkandidat Alexander Gauland att partiet ska motarbeta Merkel och "återta vårt land och vårt folk".

– Vi kommer att förändra det här landet, säger han enligt AFP.

AFD går kraftigt framåt, men än så länge ska man vara försiktig med att spekulera i var det högerpopulistiska partiet till slut hamnar, säger Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det är inte överraskande att de går över till tvåsiffrigt, men att de skulle komma upp i 13 procent hade nog få räknat med. AFD verkar ha lyckats mobilisera väljare i högre utsträckning än vad någon räknat med, säger han.

Löfven gratulerar Merkel

Valdeltagandet tycks kunna bli något lägre än 2013. I år hade 41,1 procent av väljarna avlämnat sina röster klockan 12.00 medan det för fyra år sedan var 41,4 procent vid samma tidpunkt på valdagen, rapporterar Reuters.

ANNONS

Statsminister Stefan Löfven har gratulerat Angela Merkel till framgången i det tyska valet.

"Jag har i kväll gratulerat Angela Merkel till segern i det tyska valet. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla vårt nära samarbete – bilateralt, i Europa och globalt. Vi måste fortsätta jobba tillsammans för ett starkt och demokratiskt Europa", skriver statminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

ANNONS