Tysk stad bygger mur mot flyktingbarn

I den tyska staden Neuperlach Sud, har en fyra meter hög mur börjat byggas. Muren ska avskärma samhället från 160 ensamkommande flyktingbarn som förväntas anlända senare i år.

ANNONS
|

Enligt brittiska Independent ska boende istaden Neuperlach Sud har tagit initiativ till att påbörja bygget av en fyra meter hög mur. Anledningen uppges vara det nyöppnade flyktingboendet för ensamkommande flyktingbarn som förväntas ta emot cirka 160 personer senare i år.

Boenden i området har klagat på att bostadspriserna på deras fastigheter kan gå ned, på grund av det nära belägna flyktingboendet.

Högre än Berlinmuren

Det närmaste huset ska ligga cirka 25 meter från det planerade flyktingboendet. En domare i staden ska ha gett de boende tillåtelse att bygga muren, som förväntas bli högre än Berlinmuren.

– Det här är galenskap. Jag blev livrädd när jag såg monstermuren. När vi talade om integration av flyktingar, hade jag föreställt mig något helt annorlunda, sägerGuido Bucholtz som är styrelseledamot i staden till Independent.

ANNONS

Muren förväntas vara färdigbyggd i början på nästa år.

Allt hårdareklimat för flyktingar

Under det senaste året har fleraländer i Europa gjort kraftiga åtstramningar i sin flyktingpolitik.

För två veckor sen fattades beslutet att Sverige skulle fortsätta med sina ID-kontroller.Beslutet om att förlänga id-kontrollerna fattades vid ett extra regeringssammanträde bara ett par dagar innan de skulle upphöra att gälla. Kontrollerna infördes i januari när tusentals flyktingar kom till Sverige varje vecka. Sedan dess har antalet asylsökande minskat drastiskt, men regeringen anser ändå att kontrollerna behövs.

I Tyskland har många väljare varit kritiska till förbundskansler Angela Merkelsvälkomnande inställning gentemot flyktingar under förra året. Och många av dem har nu lockats av högerextrema AFD:s islamfientliga och skarpt invandringskritiska retorik.

Samtidigt presenterarFN:s flyktingorgan UNHCR att65,3 miljoner människor är på flykt i världen. Siffran inbegriper människor på flykt i sina egna länder, en grupp som inte klassas som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention från 1951.

–Det är en ökning med tio procent från föregående år och det är det största antalet som UNHCR någonsin har haft sedan organisationen grundades 1950, säger Fredrik Sperling, pressekreterare för UNHCR Nordeuropa till TT.

ANNONS